tisdag 6 juli 2010

Jordgubbsmarmelad med vanilj och lime

Denna marmelad är som tagen från himlen! Har gjort en rejäl omgång ikväll. Första gången någonsin. Hur enkel som helst och underbart god! Receptet hittade jag i Allt om Mat för nått nummer sen. Sitter just nu och äter den tillsammans med brieost och kex. GOTT!! Kan bara föreställa mig hur god den är på nybakade scones, nyrostad macka..... Har satt undan en burk till minstingens dagmamma som hon ska få i sommarpresent!

ca 2½ burk av honungsburkstorlek

1 kg jordgubbar, ca 2 liter
500 gram syltsocker
1 hel vaniljstång
2 msk limesaft
(finns på flaska precis som citronsaft)

Väg gärna jordgubbarna och sockret så det blir rätt i förhållande till varandra

Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela dom i mindre bitar och lägg i en gryta. Mät upp syltsockret och häll på gubbarna. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Ha i fröna och den delade vaniljstången. Låt alltsammans koka upp och därefter sjuda kraftigt i 3 minuter. Skumma av under tiden. Ha sedan i limesaften och rör ner den. Ställ grytan till sidan och låt svalna i 10 minuter. Rör då och då.
Häll sedan upp på väl rengjorda glasburkar. Fyll dom ända upp. Ställ kallt så att det stelnar till.

Njut!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar