Detta grova bröd bakar jag varje vecka. Det är nyttigt, mättande och väldigt gott. Allra godast med leverpastej och skivad gurka!!! Det blir en kladdig smet som ska fördelas i avlånga formar, sockerkaksformar. Antigen i 3 st 2 litersformar eller i 4 st 1 1/2 liters formar. Ingen jäsning krävs utan bara gräddning i ugnen. Jättepraktiskt.
- 5 tsk bikarbonat
- 5 tsk bakpulver
- 4 tsk salt
- 10 dl vetemjöl
- 6 dl rågsikt
- 4 dl grahamsmjöl
- 3 dl vetekli
- 5 dl vetekross
- 5 dl vetegroddar, torra (i affären brukar de finnas bland linser, solrsokärnor och liknande)
- 2 liter filmjölk
- 2 dl ljus sirap
Börja med att sätt ugnen på 180 grader, över- och undertemperatur. Smöra sen formarna. Häll alla torra ingredienserna i en stor bunke. Rör runt väl med en rejäl slev. Häll i filmjölken och sirapen. Blanda väl. Det ska vara kladdigt och det är tungt men kämpa på. Fördela smeten i de tre formarna. Platta till och jämna ut med handen. Ställ formarna på gallret på den nedersta valsen i ugnen och grädda i 1 1/2 timme. Ta ut och låt vara kvar i formarna i 10 minuter. Stjälp sen upp dem på ett galler och låt svalna under bakduk. Dela sen bröden på mitten och frys in. Godast blir dessa om du sen tar ut dem och låter dem tina i rumstepmeratur över natten. Då smakar de som om de var nybakade.
Det var på tiden Pernilla!!!!! Äntligen kan jag sno lite recept...:) // sara
SvaraRadera