söndag 1 maj 2011

Såser till grillat!

För många börjar grillsäsongen nu, för mig och min familj pågår den varje år från 1/1 till 31/12!! Vi älskar att grilla. Det svåra kan vara att variera tillbehören så som såser, potatis mm på olika sätt. Här kommer några av våra favoritsåser till det grillade. Hoppas du hittar nåt som kan bli en ny favorit för dig! För enkelhetens skull så anväder vi Turksik yoghurt till såserna. Men det går även med cremé fraiche om du föredrar det. Alla recept är till 4 personer

Fetaost- och honungssås.

3 dl turksik yoghurt
½ pkt fetaost (av de paket som är på ca 150 gram)
1½ msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, pressad
salt, svartpeppar

Smula sönder fetaosten och blanda med yoghurten i en skål. Pressa ner vitlöken och ha i honung, salt och svartpeppar. Smaka av. Låt gärna stå och dra i ½ -1 timme innan servering. God både till kött och fisk


Mangochutneysås med curry

3 dl turkisk yoghurt
2-4 msk Mangochutney, orginal
(Ica har en sort och även Santa Maria. Ta vilken som bara det är den som även heter Orginal)
curry
salt

Blanda turkisk yoghurt med mangochutney. Smaka av med curry och salt. Låt stå och dra en stund. Smaka av igen och krydda ev mer eller ta mer chutney. Gott till allt grillat kött och kyckling.


Sås på soltorkade tomater.

3 dl turkisk yoghurt
6-8 soltorkade tomater i olja
salt, svartpeppar
ev en pressad vitlöksklyfta

Finstrimla de soltorkade tomaterna, blanda med yoghurten och smaka av med salt och peppar. Pressa i vitlöken om du vill. Låt dra en stund innan servering. Godast till grillat kött men det går även till fisk


Kall bearnaisesås

3 dl turkisk yoghurt
1½ tsk torkad dragon
1½ msk vitvinsvinäger
1½ msk finriven gul lök
salt, vitpeppar

Börja med att skala och finriv den gula löken tills du har 1½ msk. Blanda yoghurten med lökrivet, dragon, vinäger, salt och vitpeppar. Smaka av och ha ev i mer dragon, vinäger, salt eller vitpeppar. Var försiktig så det inte blir för mycket bara. Om den ska dra en stund innan servering så smaka hellre av precis innan ni äter. Men denna såsen kan göras precis innan man ska äta. Gott till grillad karré, kyckling eller fläskfilé.


Myntasås

3 dl turkisk yoghurt
1-2 tsk torkad mynta
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt, svartpeppar

Häll den torkade myntan i din hand och tryck/smula sönder den ytterligare. Blanda den sen med yoghurten, vitlöken, salt och svartpeppar. Låt stå och dra en stund innan du smakar av. Denna sås behöver stå för att få god smak. Smaka sen av innan servering och krydda ev mer med mynta, salt eller peppar. Allra godast till grillat lamm men funkar även till karré, fläskfile och kyckling.


Dill- och citronsås

3 dl turkisk yoghurt
1 -2 msk saft från en färsk citron eller från pressad på flaska
dill
salt och vitpeppar

Blanda yoghurten med saften från citronen. Har du färsk dill så finhacka den, eller så tar du fryst. Här är det din egen smak som avgör hur mycket dill du vill ta. Smaka dig fram. Smaka sen av med lite salt och vitpeppar. Tänk på att det blir mer dillsmak ju längre den får stå och dra! God till all sorts grillad fisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar