lördag 20 februari 2010

Ankis Thékakor med havregryn

Detta recept har jag fått av min granne Anki. Hyfsat snabbakade thékakor som är goda både till frukost som till en soppa. Allra godast när de är nybakade så klart! Det brukar bli kakor på 3 plåtomgångar. (Bild kommer)

16-18 st

1/2 liter vatten
2 1/2 dl havregryn
50 gram margarin
50 gram jäst
2 msk socker
1 tsk salt
8-10 dl vetemjöl

Koka upp vattnet. Häll havregrynen i en bunka, slå på det nyuppkokta vattnet och ha i margarinet. Blanda runt så att margarinet smälter. Låt sen blandningen svlana till ca 37-38 grader (använd gärna en termometer att kolla det med). När det är rätt temp, smula ner jästen, ha i socker och salt och blanda runt. Tillsätt mjölet. När degen släpper kanterna är det lagom med mjöl i. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Ta upp och knåda den smidig. Dela i två bitar, rulla ut varje till en längd och dela i 8-9 bitar. Kavla ut varje bit till en rund kaka på ca 10 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och låt jäsa i 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter på 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar