(Det blir mer pesto än du behöver, men koka lite pasta dagen efter och blanda med peston. Vipås så har du en enkel och mättande lunch! Denna peston är bra i alla sammanhang då du ska ha pesto för den är utan nötter. Bra i barnfamiljer eller om någon är allergisk) )
4 personer
PESTO UTAN NÖTTER!!!!
3 vitlökslyftor
1 kruka färsk basilika eller 20 gram fryst
50 gram solrosfrön
1 dl olivolja
100 gram färskriven parmesanost
Mixa basilikan och solrosfröna, antingen med en stavmixer eller i en annan mixer. Tillsätt oljan, blanda ner parmesanosten och pressa ner vitlöken. Mixa allt ordentligt till en massa. Smaka av med lite salt. Lägg i en skål och ställ till sidan
POTATISARNA
4-8 stora potatisar, antal beror på hunger!
ca 1 ½dl mjölk, gärna varm när du häller i den.
2 msk smör
1½ dl riven Västerbottenost (går med Prästost också)
½ dl av peston
salt och svartpeppar
färsk basilika till garnering
Borsta potatisarna ordentligt och koka mjuka. (Försök att inte sticka för mycket i dom för att känna om de är klara). När de är klara, dela dom på en gång en och en i halvor. Gröp ur varje halva, lämna dock ca ½ cm potatis på kanterna. Lägg allt potatiskött i en skål. Ställ skalen i en ungsform eller på en plåt. Mosa potatisköttet i skålen, tillsätt mjölken och smöret. Blanda/Vispa med elvisp till ett fast mos. Ha i osten, peston och ev lite salt och svartpeppar. Smaka av. Spritsa sedan moset i halvorna. Gratinera sen i ugnen i 250 grader i 5-8 minuter, tills de fått fin färg. Garnera med färsk basilika vid serveringen. Gott till allt grillat men även fisk!
Om du förbereder: Gör allt utom gratineringen. Ställ dem i kylen under plastfolie. Tag fram dem en stund innan så att de inte åker in i ugnen kylskåpskalla. Sänk värmen till 225 grader och ha inne dem i ca 8 minuter, håll koll!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar