- 400 gram färs
- 1 stor gul lök, hackad
- 2-3 morötter, ca 200 gram, grovrivna
- 6-7 dl strimlad vitkål (använd osthyvlen!!)
- 1-2 vitlöksklyftor, pressad
- 1 tsk malen kardemumma
- 1-1½ msk fransk senap
- 1-2 msk kinesisk soja
- 1 köttbuljongtärning
- 1-1½dl vatten
- svartpeppar
- smör att steka i
Deg
- 6 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk curry
- 3 msk olja
- 2 dl vatten
- Pensling: uppvispat ägg eller turkisk yoghurt
Börja med fräset: Stek färsen gryning i en klick smör. Ha i löken och morötterna. Fräs i några minuter. Ha sedan i vitkålen, den pressade vitlöken, övriga kryddor, den smulade buljongtärningen och vattnet. Rör om och låt koka under lock på svag värme i ca 10 minuter. Smaka av och ha ev i mer kryddor. Det ska smaka vårrulle! Oftast behövs det mer senap, kardemumma och soja. Prova dig fram. Hit kan du förbereda eller lägga i frysen eller i kylen till nästa dag.
Deg: Mät upp alla ingredienserna i en skål och kör med degkrokarna på elvispen tills du har en smidig deg. Kavla ut till en "rektangel" på ca 30x40 cm. Lägg över den på ett bakplåtspapper på en plåt. (Degen kan du inte förbereda då den innehåller bakpulver, gör den när du ska göra det färdigt)
Rullen: Lägg fräset avlångt i mitten. Vik in kanterna på kortsidan, pensla med lite ägg/yoghurt på dom och vik sedan över ena långsidan. Pensla där med ägg/yoghurt som ett lim och vik över den andra långsidan. Pensla sedan hela rulle med ägg/yoghurt. Garnera gärna med sesamfrön om du har hemma. Det gör det hela snygg men är ej nödvändigt. Grädda rullen i 225 grader i ca 25 minuter i den nedre delen. Servera gärna en god sallad till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar