onsdag 2 december 2009

Fryst Pepparkakscheescake


Detta är en personlig decemberfavorit. Den är ett gott alternativ att göra till en decemberfika som ändå smakar pepparkaka! Och det bästa är att till sommaren gör man en botten med digestivekex istället!! Förbered dig med att ha 4 skålar i olika storlekar. Det blir lite disk men mumsigt värre!!!!


ca 12 bitar, en rund form med löstagbar botten


Till botten:


  • 150 gram pepparkaka eller digestivekex

  • 75 gram smält margarin

  • ( 1 tsk kanel om du gör den på digestivekexen)


Smula sönder pepparkakorna/kexen i en skål. Blanda med det smälta margarinet. Tryck ut på botten av formen. Grädda på nedersta valsen i 175 grader i 6-7 minuter. Ta ut och ställ att svalna. ( Vintertid är det perfetk att ställa utden på trappan/altanen)



Till smeten:



  • 3 ägg, delade på gula och äggvita

  • 1/2 krm salt

  • 2 dl strösocker

  • 1/2 tsk vaniljsocker

  • 200 gram Philadelphia Cream Cheese

  • 3 dl vispgrädde

Vispa, med elvisp, äggvitan med saltet till hårt skum. Klart när du kan vädna upp och ner på skålen utan att det trillar ut. Vispa med elvisp, i en stor skål, äggula och strösocker pösigt. Ha i vaniljsocker och ost, vispa ihop försiktigt med elvispen. Vispa grädden i en annan skål, ganska hårt. Blanda i grädden i ostsmeten, rör för hand med en vanlig visp. Rör sist i äggvitan och rör då för hand med vanlig visp. Vispa bara så att det precis blandas. Häll allt i formen. Ställ in i frysen i minst 4 timmar. Ta ut den, smula över pepparkaka och vänta i 15 minuter innan du serverar den. Gör du den med digestivekexen är det gott med färsk frukt till, tex jordgubbar eller hallon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar