söndag 6 december 2009

Gammeldags Pepparkaksdeg


Det här receptet kommer från min Mans mormor. Hon har i sin tur fått av sin mamma, tror jag. Det är mödan värt. Och fördeln är att det gör inget om man äter mycket av degen eller de färdiga pepparkakorna då de är väldigt milda i smaken. Väl värt att prova som omväxling.
Dock ska du tänka på att de blir väldigt ljusa i färgen, inte alls som de du köper. Det beror på att det är bara ingefära som krydda. Det är i och för sig en fördel om man har någon i familjen som älskar pepparkakor och vill äta många!!!!
 
1 sats, ger en välfylld burk pepparkakor.

1,5 dl ljus sirap
200 gram socker ( 2,27 dl)
1 msk mald ingefära
175 gram margarin
1,5 dl grädde
0,5 msk bikarbonat
750 gram mjöl, (12,5 dl) ca 2-3 dl av detta spars till utbaket!

Tag sirap, socker, ingefära och margarin i en assistent. Blanda detta och låt gå i ca 20 minuter. Detta är ett måste. Hoppa inte över detta momentet.
Blanda ner grädden. Blanda ner bikarbonaten i mjölet och sen det i det övriga. Du känner när det räcker med mjöl. Tag ut allt och knåda ihop det lite snabbt. Lägg i en plastpåse och platta ut.
Lägg sedan i kylen i 10-12 timmar.
Tag sen ut lite i taget när du ska baka. Använd mjöl när du kavlar ut. Kavla så tunt du vågar! Gör så många du kan!

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 5-7 minuter. Du ser på dem när de är klara.

NJUT!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar