- 2 stora morötter (ca 200 gram)
- 50 gram margarin
- 5 dl mjölk
- 50 gram jäst
- 1 1/2 tsk salt
- 2 msk sirap
- 4 dl rågsikt
- ca 10 dl vetemjöl
Skala och finriv morötterna. Smält margarinet, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen i bunken och rör ut med degspadet. Häll i sirap och salt, blanda, häll i morötterna och blanda snabbt. Ha i rågsikten och sedan vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper kanten. Låt gärna degen valsa runt i 5 minuter i assistenten. Det frigör glutentrådar och gör bullarna saftiga. Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk. Ta upp på en mjölad bänk och knåda degen i nån minut. Här får du sen välja om du gör bullar eller rutor. Rutor är minst kladdigt, bullar gillar barnen att rulla!!
Rutor: Klä din ugns långpanna med bakplåtpapper. Häll i degen och jämna till den ut i kanterna. Skåra med en vass kniv ut rutor. Brukar bli bra med ca 25 st. Låt sen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Bullar: Dela degen i 3 bitar. Dela varje bit i 10 och rulla till fina bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. När rutorna/bullarna jäst klart kan du om du vill pensla dom med filmjölk om du har hemma. Annars gräddar du dem i 225 grader. Bullarna i mitten i ca 15 minuter. Rutorna ett steg ner från mitten i ca 20 minuter. Detta kan variera väldigt från ugn till ugn. Oavsett så kan du knacka lite lätt på bullarna/rutorna. När det låter ihåligt så är de färdiga. Men du ser ju även på färgen när de är klara.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar