- 4 st laxfileér
- 2 dl creamé fraiche (förkortas CF i receptet)
- 2 dl gräddfil
- 1-2 vitlöksklyftor,
- pressade citronpeppar,
- salt
- Eventuellt klyftor av färsk citron att pressa över. Räkna en klyfta per person
Vardagsvarianten: Lägg fileérna i en ugnsform som du smörat med smör. Krydda med lite citronpeppar och salt. Blanda ihop CF, gräddfil, pressade vitlök, salt och citronpeppar. Smaka av. Häll detta på laxen. Ställ in i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med ett av följande alternativ: kokt, eventuellt pressad, potatis eller tagliatellepasta. Gott till är en god blandad sallad eller kokta gröna ärtor. Om du serverar pressad potatis så gör gärna mer sås då pressad potatis oftast suger till sig mycket vätska.
Lyxigare festligare variant: Smöra formen. Lägg i ca 250 gram färsk spenat. Lägg laxen ovanpå. Gör sås på vardera 3 dl CF och 3 dl gräddfil. Krydda enligt ovan. Häll på. Ha i ugnen samma tid.
Är ni riktigt många?? Klä in braspannan som hör till din ugn med folie som du smörar. Utgå från grundreceptet på såsen och dubblera till det antalet ni är. Skippa spenaten och gör en god sallad med färsk spenat i. Ingen CF och gräddfil hemma? Använd bara matlagningsgrädde. Bara gräddfil och matlagningsgrädde hemma? Använd samma mått som CF på matgrädden. Har du bara CF hemma så tar du bara det. Det är gräddfilen som behöver blandas ut med något för att inte såsen ska upplevas för syrlig
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar