torsdag 17 maj 2012

Bullar med choklad

Ett otroligt gott alternativ till kanelbullar är dessa chokladfyllda bullarna. Lika enkla som vanliga kanelbullar  att baka. Så ska du testa nåt nytt och enkelt så gör dessa. När jag gjorde dom följde jag receptet som fanns i tidningen Hembakat nr 3 2012. Nästa gång ska jag göra lite justeringar. Jag ska göra 40 st på en sats istället för 20, de är nämligen JÄTTEmäktiga!!(På bilden ser du hur stora de blir när du gör 20 st på en sats) Samt ska jag lägga varje bulle i en bullform istället för på bakplåtspapper då det var ganska krångligt att få väck bakplåtspappret när de skulle över och svalna på gallret. Och dessa justeringar har jag gjort i receptet nedan.

40 st.

Deg
150 gram smör/margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
14-15 dl vetemjöl

Fyllning
100 gram smör/margarin, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
200 gram mörk choklad,  grovhackad (jag tog Odensé)

Garnering
1 ägg att pensla med eller
penslar du med turkisk yoghurt uppblandat med lite mjölk till bra konsistens
florsocker
50 gram mörk choklad, smält

40 st bullformar

Börja med degen: smält smöret/margarinet i en kastrull, häll på mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan och lös upp jästen. Tillsätt socker, salt och lite mjöl i taget. Arbeta ihop till en smidig det. Låt den jäsa i 40 min under bakduk. Under tiden rör du ihop smöret/margarinet med florsocker och vaniljsockret till fyllningen. Låt stå framme i en skål. Chokladen grovhackar du. Förslagsvis delar du upp chokladen i två lika stora högar, dvs 100 gram i varje.
Tag upp degen och knåda till den. Dela den i två lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel. Bred på lika mycket smörfyllning på varje bit och strö över den grovhackade chokladen. Rulla ihop degen från långsidan, precis som med kanelbulledegen. Skär sen varje rulle i 20 lika stora bitar. Lägg bullarna med ena snittsidan nedåt i bullformarna och placera på plåtar. 20 på varje plåt blir bra då de jäser och behöver kunna växa. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med ägg eller med turkisk yoghurt och grädda dom ett snäpp under mitten i 15-20 min. De ska ha fått en gyllene färg när de är klara. Flytta över dom på ett galler och låt dom svalna helt och hållet. När de svalnat så pudrar du över med florsocker. Smät sedan chokladen och ringla den över bullarna lite hur som helst. Ställ bullarna svalt en stund så chokladen stelnar. NJUT!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar