måndag 12 juli 2010

Jordgubbsgömmor

Sagolika! Så kan man sammanfatta dessa gömmor. Enligt orginalreceptet från Allt Om Mat så ska det vara blåbär. men det hade inte jag så det blev med jordgubbar istället. Hade gubbar jag inte visste vad jag skulle göra med! Det är lite småpilligt att göra men väl möda värd. Går även bra att frysa. Låt tina i rumstemperatur och värm lite i vanlig ugn på 50 grader i 5 minuter så är de som nybakade! Ska prova med blåbär sen, kan tänka mig att det funkar även med vinbär!

ca 20 st25 gram jäst

75 gram smör eller margarin

2½ dl mjölk

3/4 dl socker

1mkmr salt

ca 450 gram vetemjöl, ca 7½ dl.


Fyllning

Vaniljkräm, mellan tjock och rinnig

Finhackade jordgubbar, 2-3 dl

eller 2-3 dl blåbär eller vinbär

(om du tar blåbär/vinbär, rör i nån tsk socker för att lite ta udden av syrligheten. Behövs inte med söta gubbar!!!)

pensling med ägg och garnering med pärlsocker


Börja med att smula jästen i en bunke. Smält smöret/margarinet och värm med mjölken till ca 37 grader. Rör ut jästen med degspadet och ha i socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper kanterna. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt jäsa i övertäckt ca 40 min.


Ställ ut 20 bullformar på en plåt med bakplåtspapper. Det kan nämligen rinna över! Mindre disk!!!

Gör fyllningen under tiden. Tänkt dig vaniljkrämskonsistens som om du skulle ha den i en tårta. Räkna en rejäl tesked kräm per bulle. Jag gjorde på 2 dl mjölk, Ekströms. Följ anvisningen på förpakningen. Låt stå kallt en stund. Finhacka även jordgubbarna.


Tag upp den färdigjästa degen och knåda till den. Dela i två delar som du sen delar i 10 bitar. Rulla varje bit till en bulle som du sen kavlar ut till en kvadrat, ungefär!!!! Ca 10 cm på varje sida. Klicka dit en rejäl tesked av vaniljkrämen och lägg ovanpå det en tesked med jordgubbsbitar. Tag sen och nyp ihop kanterna ovanpå fyllningen. Lägg i en bullform på en plåt. Lät jäsa igen ca 30 minuter.

Pensla med ägg och ha på pärlsocker. ( Har du inga ägg hemma? Tag då lite fil eller naturell yoghurt, Turkisk går också, och blanda med lite mjölk till samma rinnighet som ägg!)

Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 10 miuter. Låt svalna på galler. Njut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar