torsdag 24 mars 2011

Tomatbröd från Tomarp

Receptet på detta brödet fick jag av kocken Magnus när jag jobbade på Tomarps Gårdshotell utanför Kristianstad för en himla massa år sedan. Då bakades detta bröd och serverades till luncher och bufféer. Hemma brukar jag baka det till soppor också. Godast är det som matbröd med tanke på att det både är basilika och vitlök i. Om du inte gillar nåt av det så går det jättebra att skippa. Självklart går det att göra bullar också. Det blir ca 35-40 st på en sats. Temp och tid på det får du i receptet. Lycka till! 3 bröd eller 35-40 bullar

  • 1 pkt jäst á 50 gram

  • 9 dl krossade tomater

  • 1 dl olja

  • 30 gram fryst basilika

  • 1-2 vitlöksklyftor, pressade

  • ca 1,8 l vetemjöl

  • 1 msk salt

  • filmjölk till pensling (går även bra att blanda turkisk yoghurt med lite mjölk till en filmjölkskonsistens)

  • torkad basilika att strö på
Börja med att hälla krossade tomater, olja, basilika och pressad vitlök i en mixer. Kör tills det blir en slät sås. Smula jästen i en bunke och häll på tomatsåsen. Blanda och ha i salt och sen mjöl. Blanda i mjöl tills degen precis börjar släppa kanten. Den ska vara klibbig! Låt assistenten knåda degen i ca 5 minuter. Låt jäsa i 40 minuter under plastfolie, för att behålla fukten! När jästiden är klar så knådar du degen i 5 minuter till och låter det jäsa en omgång till på 40 minuter. Här sätter du på ugnen, 200 grader för bröd och 225 grader för bullar. Sen tar du upp degen på en väl mjölad bänk och delar till antingen bröd eller bullar. Forma och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 15-20 minuter. Pensla sen med filmjölk och strö på torkad basilika. Grädda ett snäpp upp från längst ner, det gäller både bullar och bröd. Bröden behöver 25 30 minuter, bullarna ca 15 min. De är klara när de låter ihåliga när du knackar på dom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar