torsdag 23 juni 2011

Havrekakor med "gubbar" och flädergrädde!

Detta receptet är från en av Allt Om Mat´s tidningar. En bakelse du enkelt kan baka. Här är det jordgubbar på, men jag kan tänka mig att det är gott även med andra frukter under tiden av året då vi inte har färska gubbar. Flädersaften i grädden är inte nödvändig men den gör det lilla extra!

20 st.

200 gram smör/margarin
4 msk strösocker
4 msk ljus sirap
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt
20 bullformar (tex de du använder till kanelbullarna)

Fyllning:
4 dl vispgrädde
6 msk koncentrerade Flädersaft
färska jordgubbar eller annan frukt

Sätt ugnen på 200 grader. Placera 20 st bullformar på en plåt. Smält smöret/margarinet i en kastrull och rör sedan i socker och sirap. Häll i havregryn och blanda runt. Ha därefter i mjöl, bakpulver och salt och blanda väl. Klicka ut smeten i de 20 formarna. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Så fort du har tagit ut dom så gör en liten grop i mitten genom att trycka ner baksidan på en tesked i mitten av kakan. Vänta sedan bara ett par minuter och ta sen ur kakorna från formarna och ställ dom på ett galler att svalan. Låt dom INTE vara kvar i formen, då blir de sega och konstiga!

När de sen har svalnat helt så gör du fyllningen. Häll grädden i en skål och ha i flädersaften om du vill. Vispa grädden. Klicka sen grädde i kakorna. Garnera med jordgubbar som du skivat eller med annan god frukt. Klart att njutas av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar