söndag 18 september 2011

Tryffelbitar med kaffesmak

Det svåraste med dessa gobitar är att skära dom snyggt! Jag lyckades inte så jättebra men de smakar underbart för det. En eller två bitar till en kopp kaffe efter maten är alldeles lagom! Hur många bitar du får beror på hur små/stora du skär! Dom är väldigt mäktiga! Skär hellre för små så kan man ta en till!

Botten
250 gram chocolate chip cookies
75 gram smör

Chokladtryffel:
500 gram mörk choklad. (jag använde Odense 55%)
2 ½ dl vispgrädde
100 gram rumsvarmt smör
1 dl starkt varmt kaffe

Börja med att klä en form, ca 20 x 30 cm, med plastfolie. Jag använde mig av en glasform för att få folien att fastna. Gör sen botten genom att smula cookiesarna i en matberedare så att de blir riktigt smuliga. Smält sedan smöret och blanda i kaksmulorna så att du får en gryning massa. Tryck ut denna jämt över i formen. Ställ i kylskåpet.

Sen är det dags för tryffeln. Börja med att finhacka chokladen! Det tar en stund. Se också till att du har kaffet varmt och smöret rumsvarmt! Koka sedan upp grädden i en kastrull. Så fort den kokat upp så tar du väck den från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Tillsätt sedan kaffet och smöret och rör ihop till en jämn och blank smet. Här gäller det att vara snabb innan det svalnar för  mycket.
Häll tryffeln i formen ovanpå kakbottnen och ställ i kylen för att stelna. Minst fyra timmar bör den stå innan du börjar dela den. Enklast så lyfter du upp den med hjälp av folien. Lägg den på en platt yta och börja dela. Lättast går det om du värmer upp en vass kniv med hjälp av vatten. Torka snabbt av och börja skär! Den blir kladdig så diska av mellan varven så går det lättare och bitarna blir snyggare.

Lägg i en burk med lite bakplåtspapper mellan varje lager så de inte fastnar i varandra. Förvara i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar