tisdag 8 november 2011

Kolakakor!!

Dessa kakor tar ganska lång tid att förbereda, minst 4 timmar!!! Men när det väl är klart så har du en kaka som du kan lägga ihop innan kaffet har runnit ner! Med andra ord så funkar den när du får oväntat besök, om du bara har förberett!!! Du kan ha båda kakan och kolan i kylen i flera dagar utan att det blir konstigt. Läs igenom hela receptet innan du börjar så du inte missar nåt. Orginalrecepter på dessa godingar finns i Allt om Mat nr 18, 2011. Jag fick dock ändra lite då vi har nötallergi i familjen.

Till 8-10 kakor. (Det är vad en burk räcker till om man tar en matsked per kaka. Risken är stor att man tar mer då det är sååååå gott!!!)

1 burk kondenserad mjölk, 397 gram.
( du hittar den på hyllorna vid bakpulver, vaniljsocker, marsipan, madelmassa mm)

Tag av etiketten på burken. Lägg burken i en gryta och fyll på med vatten så hela burken är täckt. Sätt på spisen och låt koka upp. Håll sedan vattnet småkokandes i 4 timmar! Ja du läste rätt!! Kolla emellanåt så att burken hela tiden är täckt av vatten. Under tiden gör du kakorna

12 st kakor.
15 digestivekex
½ dk kakao
1 krm salt
2 krm mald kanel
2 krm nymald kardemumma
1 msk strösocker
125 gram smör

Smula kexen i en bunke eller i en mixer. Ha i kakao, salt, kanel, kardemumma och strösocker. Blanda väl. Smöt smöret och blanda ner i det torra till en smulig deg. Fördela degen i 12 st aluminiumformar. Tryck ut degen i formarna så att det blir kakor. Ställ dessa i kylen i minst en timme.

När burken kokat klart så tag upp den ur vattnet och låt den svalna. Med fördel ute på trappen! När den är så pass sval att du kan hålla i den en lång stund är det dags att öppna den! Vilket görs försiktigt med en konservöppnare. Skeda ut kolan i en skål. Tag sen ut så många kakor du tänker servera. Lägg ungefär en matsked av kolan i kakan. Om du vill så gör du sen chokladtryfflen är nedan och toppar med den. Eller så hoppad du det helt eller så gör du som jag,  tar lite O´hoj chokladsås!! Servera med en kopp kaffe eller en kopp thé. (Gör inte fler än du/ni tänker ät då kakan kan blir lite mjuk av kolan om de får stå.)

Chokladtryffel till topping
100 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde

Hacka chokladen och smält tillsammans med grädden. Toppa på kolakakan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar