tisdag 8 november 2011

Laxsoppa på det som fanns!

Den här soppan innehåller det som fanns i grönsaksväg i kylen en dag. Vilket i sig inte var mycket, men den blev otroligt god! Lägg till eller dra ifrån som det passar din smak. Här är det bara smaken som sätter gränser. Tänk bara på att om du lägger till något som drar till sig vätska, tex potatis eller pasta, så behöver du ha i mer vätska för att den inte ska bli för tjock. Prova dig fram!

4 personer

4 bitar tinad laxfile
3 stora morötter
ca 7 dl strimlad vitkål
1 gul lök
5 dl grädde
3 dl creame fraiche
1,5 dl vitt vin
2-3 msk chilisås
salt, svartpeppar

Börja med att skala och grovriv morötterna, strimla vitkålen och finhacka löken. Hetta upp lite olja i en stor kastrull och fräs på löken någon minut. Ha sedan i de rivna morötterna och den strimlade vitkålen. Blanda och fräs ihop några minuter. Häll därefter på grädden, creame fraichen, vinet och chilisåsen. Blanda väl och låt allt koka upp. Låt sen småsjuda ca 20 minuter tills vitkålen och morötterna har mjuknat. Dela under tiden laxen i bitar som du själv tycker är lagom stora. När grönsakerna har rätt konsistens så lägger du i laxen. Det tar ca 5-7 minuter för den att bli klar beroende på dess storlek. När laxen är klar så smaka av med salt och svartpeppar efter eget tycke. Ha ev i mer chilisås och vin. KLART! Servera gärna ett gott vitlöksbröd till.

Vill du så kan du ha i pasta eller potatis. Låt då pastan koka enligt dess anvisning i soppan innan du har i laxen. Potatis är lämplig att dela i små tärningar. Dessa lägger du i när du tillsatt vätskan och de är då klara när morötterna och kålen är klar. Gör i övrigt som receptet. Tillsätt ev mer vätska om du tyker att den har blivit för tjock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar