onsdag 22 februari 2012

Lyxig chokladkolapaj!

En efterrättspaj för dig som älskar kola i kombination med chokladsmak! Tänk bara på att ta en liten bit och hellre två gånger då den är väldigt mäktig!!

Till en form, räcker till 10-12 bitar

200 gram chokladcookies, typ Maryland.
75 gram margarin

Smula sönder kakorna med hjälp av en mixer. Smält margarinet och blanda ner i smulorna. Tryck ut den smuliga massan i en form med löstagbar botten. Ställ kallt och fortsätt med kolorna.

Mörk chokladkola
1½ dl strösocker
1½ dl vispgrädde
1 dl mörk sirap (viktigt att den är mörk)
2 msk kakao
50 gram margarin/smör
½ tsk ättiksprit, 12%

Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Koka upp och låt koka tills kolan nåt till 120 grader. Använd en termometer, viktigt att den inte går över temperaturen. Det tar ca 10 minuter. Vispa i kolan då och då. När kolan når 120 grader tar du bort den från värmen. Tillsätt ättikspriten och margarinet/smöret. Vispa runt tills det smält ordentligt. Häll sedan kolan ovanpå "pajskalet" och ställ kallt igen. Fortsätt med nästa kolasmet!

Vit chokladkolasmet
1½ dl strösocker
1½ dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
100 gram vit choklad
50 gram margarin/smör
½ tsk ättiksprit, 12%

Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull. Koka upp och gör likadant som med förra kolasmeten, låt den bli 120 grader varm. Under tiden finhackar du den vita chokladen. När den är 120 grader tar du den från värmen, tillsätt chokladen och låt den smälta och blandas in ordentligt. Sen har du i margarinet/smöret och ättikspriten. Låt även det smälta ner som i förra smeten. När det är klart så tar du ut din paj och häller denna kolasmet ovanpå den mörka. Ställ kallt direkt igen.

Pajen behöver stå kallt i minst 1 timme innan du kan servera den. Det är dock ingen fara om den står längre. När det är dags att servera den så tar du fram den när allt annat till fikat är klart. Om den får stå för länge i rumstemperatur så kan kolan börja rinna. Om du vill kan du pudra över lite kakao innan du ställer fram den. Servera med vispad grädde. Njut!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar