tisdag 22 oktober 2013

Kycklinggryta med kokos och ingefära!

Tyvärr så glömde jag ta kort på denna goda gryta med lite annorlunda smaksättning. Utseendemässigt skulle jag nog förklara den som en typisk gryta med kycklingdelar i en mustigt röd tjock sås. Låt dig inte avskräckas av kryddkombinationerna. Det blir super i sitt sammanhang. Vi åt grytan tillsammans med kokt ris. Men jag kan tänka mig att det går bra även med pressad potatis eller couscous. Prova dig fram.

Till 4 personer.
1 kilo kycklingfilé eller en hel kyckling som du styckat.
2 vanliga gula lökar
2 vitlöksklyftor
rapsolja att bryna i
1 burk krossade eller passerade tomater (ca 400g)
2 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk (400 ml)
ca 3/4 dl Mango chutney
2 tsk salt
1 tsk mald kardemumma
1 msk riven färsk ingefära
1-3 msk piripirisås
1 färsk mango
kokosflingor

Dela filéerna i bitar/stycka kycklingen. Skala och strimla löken, skala och hacka vitlöken. Bryn kyckling och lök i en stekpanna i omgångar om det behövs. Lägg sedan över det i en större gryta. Kycklingen behöver inte vara genomstekt, den blir klar när den puttra i såsen sen. När du brynt all kyckling och lagt i grytan så häll på tomaterna, tomatpuré, kokosmjölk, mango chutney, salt, kardemumma, ingefäran och piripirisåsen. Låt grytan sjuda under lock i ca 15 min, tills kycklingen är genomkokt. Det kan behöva längre tid om du har styckat och har bitar av en hel kyckling med ben. Kolla om den är klar genom att försiktigt skära i en bit med ben i, tex låret. När kycklingen är klar så smaka av. Ha ev i mer mango chutney, kryddor och piripirisås. Här är det dina smaklökar som bestämmer. När det är dags att äta, dela den färska mangon i bitar och lägg i en skål vid sidan om. Samma med riven kokos. På så sätt kan den som vill ta så mycket man vill ha. Alla gillar inte varm frukt. Servera med kokt ris/pressad potatis/couscous. Smaklig spris!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar