tisdag 3 december 2013

Kolasnittar med olika smaker!

Överst till vänster: chokladkolasnittar, till höger med kanel och främst med lakrits!! Passar bra så här i jultider!

Mina barn, ja jag och mannen också, är väldigt förtjusta i kolakakor som vi kallar det! Och det finns inget som går så snabbt att baka och det plötsligt knackar på dörren en eftermiddag eller om man en vanligt kväll är sugen på något gott och knaprigt och det gapar tomt i skafferiet och burkarna!!

Nu har jag dessutom hittat tre nya favoriter. Det bästa med detta är dessutom att du kan välja att göra det på två sätt. Antingen så delar du degen i tre lika högar och smaksätter enligt receptet nedan. Tyvärr blir det ju inte så många av varje smak då. Så då kan du köra variant två: ta smaksättningen gånger 3 och bara göra en smaksättning på hela degen! Men prova först med att göra alla tre smakerna på en sats så du vet vilken du sen ska satsa på!! Detta är dessutom en perfekt gå-bort-present så här i juletider! En ätbar "blomma" är aldrig fel!

1 sats deg med tre olika smaker

100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk ljus sirap

Till Lakritssmaken: 1½-2 tsk lakritspulver

Till chokladen: 20 gram mörk choklad, finhackad

Till kanelen: 1 tsk malen kanel

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker poröst. Blanda i sirapen i smörblandningen.  Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda i dem i smörblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela sedan degen i tre lika delar (har du en våg så väg dom gärna för att det ska bli bra). Smaksätt sedan en med lakrits, en med choklad och en med kanel. Enklast gör du det genom att lägga degbiten i en skål, hälla på smaken och jobba in det med en gaffel. Rulla sedan ut varje bit till en längd lika lång som plåten är bred. Lägg sedan på plåten och platta till lite. Grädda sedan i ugnen i ca 10 min, tills de är gyllengula. Ta ut och dra över bakplåtspappret på en stor skärbräda. Skär sedan i lagom stora bitar och låt svalna. Förvara dom i en plåtburk. De häller lite längre då, så vida det finns några att lägga i en burk efter fikan!! Njut! Hoppas du gillar alla eller hittar en favorit!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar