tisdag 3 december 2013

Potatisgratäng!

Jag tror det finns lika många recept på potatisgratäng som det finns familjer!! Alla har sin favorit. Ofta på ett recept som man har fått från en mormor, en faster eller annan matglad släktning! Själv är jag uppväxt på min pappas. Och den är god. Men det är inte den ni ska få receptet på! Jag har hittat en ny favorit som jag numera lagar och som mina pojkar kommer föra vidare (har dom själva sagt!!!)

Men det är inte jag som kommit på den. Nej det är fantastiska Tina Nordström, ni vet hela Sveriges Mat-Tina från Helsingborg! Receptet på denna gratäng finns bl.a. med i hennes senaste kokbok som kort och gott heter Tina. Den fick jag i somras i födelsedagspresent! Det jobbigaste var att vi då befann oss på vår båt ute i skärgården! Med en grill och ett kök med en platta! Lite hemlängtan fick jag allt!!
Nåja, denna potatisgratäng har jag gjort vid många tillfällen och den är fantastisk!! Prova du också!

8 port ( en stor gratängform)

1½ kg skalad potatis
½ purjolök
3 vitlöksklyftor
olivolja
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
ca 2 tsk salt
nymalen svartpeppar

Värm ugnen till 180 grader medans du gör resten. Hyvla potatisen tunt med en mandolin eller i en matberedare. Skölj och finstrimla purjolöken. Skala vitlöken. Värm olivolja i en stor gryta, pressa ner vitlöken och ha i purjolöken. Fräs utan att det tar färg. Häll i grädden och mjölken. Koka upp under omrörning så det inte bränner vid. Ha i potatisen och salta och peppra ordentligt. Låt allt sjuda under omrörning tills du får en krämig konstistens och potatisen börjar mjukna. Tar ca 10-12 min. Viktigt att du rör hela tiden så det inte bränner vid! Smaka av om du behöver ha i mer salt och peppar. Potatis har en förmåga att suga åt sig kryddorna!! Häll sedan upp allt i en stor ugnsform. (Om du vill så kan du göra allt hit. Ställ sedan undan med folie över och fortsätt när det närmar sig middag)
 Grädda gratängen i 30-40 min. Känn med en sticka när det är klart. Om det börjar ta för mycket färg och inte är klart, lägg på lite folie så du inte bränner den.

Allra bäst tycker jag den blir när jag gör den på förmiddagen. Då låter jag den stå kvar framme med folie på hela dagen. Det gör att den fortsätter "gotta" sig hela tiden. Då tar det inte mer än 30-35 min sen när det är dags för middag!! Denna gratäng passar till precis allt tycker jag. Fläskkött, lamm, kyckling, grillat mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar