söndag 19 oktober 2014

Äppelkolapaj!
Kombinationen av äppel och kola är helt sanslöst god! Denna pajen har blivit en ny favorti i familjen. Så prova du också, äppelpajstid är det ju nu på hösten!! Godast till tycker jag att det är med glass, gärna då hemmagjord! Tänk på att börja med pajdegen i tid då den ska stå i kylen i minst 30 min innan du förgraddar den.

1 form med löstagbara botten

Pajdeg
125 gram smör/margarin
3 dl vetemjöl
1 msk socker
2 msk vatten

Fyllning
4 normalstora äppel, en fast sort
1 burk karamelliserad mjölk
1 msk kanel
3 msk socker
1-2 msk smör

Börja med pajdegen. Kör ihop smör, mjöl och socker i en matberedare, eller nyp ihop för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i springformen, nagga botten och ställ kallt i ca 30 min. (Hit kan du förbereda, tex göra den på morgonen och låta den stå över dagen om du ska ha pajen på em eller kvällen. Tänk bara på att sätta plastfolie över så den inte tar smak från något annat i kylen)
När den stått kallt sin tid, sätt på ugnen på 200 grader. Förgrädda sen pajskalet i 10 min. Ta ut och låt står tills du är klar med fyllningen som du gör under tiden den pajdegen gräddas
Skala, kärna ur och skiva äpplena i ganska grova skivor. Fräs äppelbitarna i smör med socker och kanel på medelvärme i ca 10 min tills äppelbitarna börjar bli mjuka. Tillsätt den karamelliserade mjölken i stekpannan och låt puttra ihop ett par minuter. Fyll skalet med fyllningen och grädda i 30 min på 200 grader. Ta ut och låt svalna något innan servering. Gott med glass till. Smaklig Fika! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar