tisdag 11 maj 2010

Kycklinggryta med rabarber


Receptet på denna sötsyrliga kycklingen fanns med i Allt om mat:s festspecial som kom för någon vecka sedan. Själv lagade jag den när jag hade tjejmiddag i lördags. Det blev smaskigt. Så här kommer receptet så att även ni som inte har den tidningen kan laga detta. Förresten, vad det gäller vattenkastanjer och bambuskott. Ta det du gillar bäst, eller uteslut om du inte gillar nåt av det. Ta då en röd eller grön paprika till.

4 personer

500 gram kycklingfilé
5 dl vatten
4 msk kycklingfond
4 rabarberstjälkar (ca 300 gram)
1 röd chilipeppar
1 ½ dl råsocker
1 tsk salt
2 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
3 msk tomatpuré
1 röd paprika
1 grön paprika
2 knipplökar
1 burk vattenkastnajer eller bambuskott
ev. maizenastärkelse till redning
ris, det du gillar bäst

Blanda vatten och kycklingfond i en stor gryta. Ansa och finstrimla rabarberna, kärna ur och finstrimla chilin Ha i detta i kycklingfondvattnet. Tillsätt socker, salt, tomatpuré och vinäger. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter

Kärna ur parikorna och skär dem i ca 2 cm stora bitar. Grovhacka lökarna, häll av kastanjerna/bambuskotten och grovdela dom om du tycker det behövs. Skär kycklingfileérna i ca 2 cm stora bitar.
Lägg kycklingen i den sjudande "buljongen" och låt dom sjuda med i ca 2 min. Lägg i paprika, lök och kastanjer/bambuskott. Låt koka i ca 3 min.

Om du vill ha grytan lite tjockar så rör ut 1½ msk maizenastärkelse i lite vatten. Ha i medans grytan kokar och låt tjocka till sig. Servera med vanligt ris, jasminris eller basmatiris. En god sallad är också gott.

Om du vill förbereda så gör hela grytan klar utom redningen. Värm sedan den under tiden du kokar riset. Om du då tycker att den behöver bli tjockare så gör en redning enligt ovan.

1 kommentar:

  1. Pernilla, har du inte några bra tips på mellanmål??? Vi fixar ju med de själva hos oss på förskolan och behöver tiiips!!

    SvaraRadera