onsdag 22 december 2010

5 sorters sill till jul!

Sill, sill och åter sill. Det är det som vi i min familj äter mest på julbordet. Här är de 5 som vi har gjort i år. Stående favoriter. Sen kommer min pappa med tre sorter till! Gott! Hoppas du kan hitta en egen favorit. Läsa NOGA igenom allt innan du börjar!!! Alla sorterna kan du göra på 5 - minuters sill, där sillen avrunnen har en vikt på 210 gram, eller på färdig Löksill på burk. Då gör du bara så att du häller av sillen från spadet och gör såserna. Då hinner du innan jul. För dig som vill göra allt från grunden så skriver jag längst ner den inläggningslagen som du ska låta sillen ligga i ett dygn innan du gör "såserna". Här häller du också av spadet innan du lägger dom i såserna! Men som sagt, välj det du tycker är enklast och tidsmässigt innan jul. CURRYSILL. (längst upp)

  • 1 burk 5- minuterssill,

  • 3/4 dl majonnäs

  • 1 ½ dl gräddfil

  • 1 tsk curry

  • ½ dl hackad syltlök

  • ½ dl finskuren purjolök

  • salt, svartpeppar
Blanda alla ingredienserna till en sås. Låt sillen rinna av. Dela i i bitar om det inte är gjort. Blanda sillbitarna med såsen och smaka av. Lägg på väl rengjord burk. Låt stå i minst några timmar innan servering. PÄRON- SVARTPEPPARSILL (mitten på bilden)

  • 1 burk Löksillsfilé (á 540 g)

  • ½ päron, gärna hård sort

  • 1 liten schalottenlök

  • ½ tsk grovmalen svartpeppar

  • 1 tsk Absolut pears

  • 1 ½ dl 1-2-3-lag, se recept nedan

Ta upp sillen ur lagen och låt rinna av. Kärna ur och tärna päronet i små små bitar. Skala löken och skär i tunna skivor. Blanda ner päron, lök, peppar och sprit i 1-2-3-lagen. Lägg i sillen. Låt sillen dra i kylskåp 1 dygn.



VITLÖKSSILL (längst ner i bild)



  • 1 dl gräddfil

  • 1 dl crème fraiche

  • 1-2 pressade vitlöksklyftor

  • ½ msk pressad citron

  • ½ msk strösocker

  • salt, vitpeppar

Låt sillen rinna av och dela i bitar.. Blanda alla ingredienserna till såsen i en skål. Vänd sedan ner sillbitarna i såsen och lägg upp i en rengjord burk. Låt stå och dra i kylen i 1 dygn.



APELSIN- OCH VANILJSILL (till vänster i bild)



  • 1 burk löksillsfilé (á 540 g)

  • 1 apelsin ½ vaniljstång

  • 1 ½ dl 1-2-3-lag, se recept nedan

Ta upp sillen ur dess lag och låt rinna av. Tvätta apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet från halva apelsinen med rivjärnet eller med ett zestjärn. Skär ur hinnfria klyftor ur ena halva och pressa saften ur den andra. Lägg detta i 1-2-3-lagen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna OCH stången i lagen. Blanda runt. Vänd i sillen blanda runt. Häll upp på rengjord burk. Låt dra i kylskåpet i 1 dygn. Klart!



VANILJ- OCH LIMESILL ( till höger i bild)



  • 1 burk 5-minuters sill

  • ½ citrin ½ apelsin

  • 1 lime

  • 1 ½ dl 1-2-3-lag

  • ½ vaniljstång

  • ½ silverlök

  • 2 små lagerblad

  • 3 vitpepparkorn

Tvätta av citrusfrukterna. Riv skalet med rivjärn eller zestjärn utan att få med det vita. Blanda ner i 1-2-3-lagen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dom och stången i lagen. Skala och finhacka löken. Lägg i löken, lagerbladen och vitpepparkornen i lagen. Rör om väl. Skär sillen i bitar om det inte är gjort och vänd ner den. Låt stå i kylen minst ett dygn, gärna två. Klart.



1-2-3-LAG



  • 1 dl ättika, 12%

  • 2 dl strösocker

  • 3 dl vatten

Blanda i gryta och låt snabbt koka upp. Låt svalna innan du lägger ner sillbitarna och det övriga. Om du också väljer att lägga in inläggningssillfiléerna helt från början så gör du även då denna 1-2-3-lagen. Låt då stå i 1 dygn innan du gör enligt recepten ovan.

1 kommentar: