onsdag 29 december 2010

Petits-chouxrulle med skaldjur

Kanske nåt att prova till nyårsafton som förrätt? Den är hyfsat enkel att göra, var bara noga med att läsa igenom hela receptet innan du börjar. En bra förrätt som dessutom går bra att förbereda så du kan vara med gästerna istället för att hänga för mycket i köket. Gör själva botten och ställa svalt, gör sen röran och låt den stå svalt tills det är dags att lägga ihop. Lägg ihop strax innan gästerna kommer så den kan gotta sig lite innan du skär upp och serverar.

Räcker till 5-6 personer som förrätt.


Botten


3 dl vatten

75 gram smör eller margarin

2 dl vetemjöl

3 ägg


Sätt ugnen på 200 grader. Placera bakplåtspapper på en plåt, gärna en som har lite kanter.

Koka upp vatten och fett i en kastrull. Rör i mjölet med en elvisp. Låt koka upp under ömrörning tills smeten släpper kastrullens kanter. Låt smeten svalna något. Tillsätt ett ägg i taget samtidigt som du vispar med elvispen. När alla 3 äggen är i brer du ut smeten på bakplåtspappert. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen. Tag ut, låt svalna några minuter och stjälp över på ett annat bakplåtspapper, som med en rulltårta. Låt kallna helt innan du har på fyllningen


Fyllning


1½ dl vispgrädde

1½ dl creme fraiche

1-2 msk finklippt dill

1-2 msk finklippt gräslök

rivet skal av 1 apelsin,

ev lite pressad saft från apelsinen

ca 200 gram kräftstjärtar

ca 200 gram räkor utan skal

salt, svartpeppar


Garnering:

salladsblad, tex isbergssallad

citronskivor

färsk dill

räkor

kräftstjärtar


Vispa grädden hårt och blanda med creme fraichen, dill, gräslök och apelsinskalet. Rör försiktigt ner räkorna och kräftstjärtarna, spara dock några till garneringen. ( Räkna 2 av varje sort /person) Smaka av med salt och peppar. Ha ev i lite pressad saft av apelsinen om du så tycker.


Bred ut fyllningen på botten en liten bit in från kanten. Rulla försiktigt ihop. Låt gärna rullen vila en stund innan du skär upp den i bitar.

Placera några salladsblad på varje tallrik. Skär bitar av rullen och placera på salladen. Garnera med en citronskiva, dill och de sparade räkorna och kräftstjärtarna. Njut!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar