söndag 16 januari 2011

Fisksoppa på Torstens vis

Vem är då Torsten? Jo, en seglarkompis till min storebror. Denna soppa tillagas, enligt hörsägen, alltid på Biscaya när hon är ute och Torsten är med. Vem är då Biscaya? En seglarskuta som tillhör Svenska Scoutförbundet. Receptet har vandrat från Torsten till min bror, därefter vidare till min pappa som tillagade den till lunch på nyårsafton 2010 och bjöd min familj på. Receptet tog jag med hem så klart! Själv ska jag tillaga den till middag någon dag denna veckan. Jag skriver orginalreceptet så klart men känn dig fri att ta bort och lägga till så smaken passar dig. Själv kommer jag ta bort saffran då jag inte är så förtjust i den. Sen kommer jag ta mer lax och mindre torsk och skippa musslorna. Ingen i familjen gillar musslor, det blir mer räkor. Jag hoppas du hittar din variant. ( Bild kommer när jag laget soppan!)

  • 4 personer

  • 400 gram torskfilé

  • 300 gram laxfilé

  • ½ purjolök

  • ½ gul lök

  • 1 msk smör

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1½ tsk tomatpuré

  • 1½ tskPunktlista salt

  • 1 tsk timjan

  • 1 tsk basilika

  • 2½ dl vPunktlistaitt vin, torrt.

  • 1½ fiskbuljongtärning

  • 2½ dl matlagningsgrädde

  • 1 dl creme fraiche

  • 2 dl vatten

  • 1 pkt saffran á ½ gram

  • 200 gram räkor med skal

  • 1 burk musslor, á 150 gram
Tina fisken om den är fryst. Sköj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken. Smält smöret i en stor gryta, fräs lök och purjolök ett par minuter tills den blivit mjuk. Pressa ner vitlöksklyftan. Blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika. Fräs detta en kort stund. Tillsätt vin och buljongtärningar. Koka ett par minuter. Häll i grädde, crema fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter. Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Lägg dem i grytan och sjud i ca 7 minuter tills fisken har blivit fast. Skala under tiden räkorna. Tillsätt dem och musslorna när fisken är klar. Hetta upp snabbt och servera genast med en varm baguette och absolut med vitlöksmajonnäs. (Lägg klickar av majonnäsen i soppan.) Vitlöksmajonnäs (Aioli) 2 dl majonnäs 2-3 vitlöksklyftor Pressa ner vitlöken i majonnäsen, blanda. Klart Om du vill förbereda så gör allt utom att lägga i i fisken, räkorna och muslorna. Gör detta när du sedan ska äta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar