onsdag 26 januari 2011

Lax med tacokrydda!

Gissa om detta gick hem hos barnen! Helt klart en ny favoritfiskrätt i familjen. Och som bonus är den dessutom superenkel. Men jag ska inte ta åt mig äran. Orignalreceptet finns i en bok som Håkan Larsson har gett ut. Han har bl.a varit chefredaktör på tidningen Allt Om Mat. Boken heter "Fredagskväll med mat och vin" en av de bästa kokböckerna jag läst på länge. Nåja, i den fanns det ett recept på denna lax. Han hade dock andra tillbehör. Vi tog vanlig kokt potatis samt såsen som ni också får recept på. Oavsett så är laxen otroligt smarrig. Väl värd att prova!
Förresten, såsen kan du lika gärna göra till en kötträtt. Ta då köttbuljong istället för fiskbuljong! Precis lika god!


4 personer


4 bitar laxfilé

1 påse Tacokryddor


Tillbehör

Kokt potatis

Enkel sås (recept nedan)

God sallad på blandsallad, fetaost, gurka, majs, tomat, rödlök och avocado.


Börja med att tina fisken om den är fryst. Häll därefter ut lite mer än halva påsen av tacokryddorna på en platt tallrik. Vänd laxbitarna i kryddorna på alla sidor.

(Jag tog bara ½ påsen på alla mina fyra för att det inte skulle bli för starkt för barnen. Skulle bara vuxna äta skulle jag haft på mer krydda)

Lägg bitarna i en smörad ugnsfast form. Ställ i nedredelen av ugnen på 200-225 grader i 15-20 minuter beroende på laxens tjocklek.

Under tiden så kokar du potatisen och gör såsen


Sås

4 personer


4-5 dl creme fraiche

1½ - 2 fiskbuljongtärningar

1-2 dl vatten


Häll ner ceme fraicheen i en kastrull, smula ner buljongtärningarna. Börjar med 1½ för att hellre ta mer om du tycker. Låt koka upp. Ha sedan i vatten tills du tycker såsen är lagom tjock för din smak. Smaka av och ha ev i sista halvan av buljongtärningen.

Servera med laxen, kokt potatis och sallad.

Och som sagt, prova gäran såsen till kött/kyckling med köttbuljong/kycklingbuljong istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar