lördag 19 februari 2011

Frallebullar!

Enormt goda frallebullar!! Ser ut som om de kom från bageriet men är godare än så! Så det är bara att ta fram förklädet och börja baka.

16-20 st


1 pkt jäst

5 dl mjölk

75 gram rumtempererat smör

900 gram vetemjöl (ca 9 dl)

25 gram socker

25 gram havssalt

vallmofrön till garneringen, snyggt om du blandar både vita och blåa!


Smula ner jästen i bunken. Häll på mjölken och dela ner smöret i småbitar. Blanda ihop detta och häll sedan i socker, salt och mjöl. Degen ska vara ganska styv/hård när den är klar. Låt den bli knådad i assistenten i minst 15 minuter. Viktigt att den blir det. Låt den sen vila i 30 minuter. Innan du börjar med bullarna så häll upp vallmofröna på en tallrik och ta fram en blomspruta med vatten.

Ta sedan upp degen på mjölad bänk och dela upp den i 16-20 bitar. (Storleken om du delar i 16 bitar är som på bilden!) Forma till lite avlånga bitar, 10-15 cm långa. Sparya lite lätt med vatten och rulla i vallfröna. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.

Låt jäsa i rumstemperatur i 1 ½ timme under bakduk. Grädda bröden i 200 grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ha koll! Låt svalna på galler innan du njuter av dom med gott smör, ost, salami eller vad du nu gillar för pålägg.


Om du inte gillar vallmofrön så skippa det eller ta nåt annat på, tex solrosfrön eller pumpafrön

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar