fredag 6 maj 2011

Chokladcheesecake med hallon och grädde!

Gillar du cheesecake? Gilllar du choklad? Gillar du efterrätt? Då är detta den perfekta kombinationen. Jag tänker inte ta åt mig äran, den ska gå till Allt om Mat Festspecial i maj 2011. Där finns receptet på denna underbara chokladkakan. Det går inte att beskriva den, den måste upplevas. Och den är inte så krånglig. Läs bara igenom hela receptet så att du har koll innna du börjar. Lycka till!

En form med löstagbar botten på ca 24 cm i diameter.

250 gram double chocolate chip cookies
75 gram rumsvarmt smör

400 gram naturell färskost, tex Philadelphia ost
2 dl créme fraiche
½ dl ljummet starkt kaffe
200 gram mörk choklad, helst 70%
( jag tog Odense 55% bak och efterrättschoklad. Det gick bra!)
2 ägg
3/4 dl ströscoker

ca 250 gram färska hallon eller 500 gram frysta hallon
ca 5 dl lättvispad grädde

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kakorna i en mixer och tillsätt smöret och blanda ihop till en dag. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på formen, tryck sedan ut kakasmuledegen i botten och upp på kanterna i en form med löstagbar botten. Den bör vara ca 24 cm i diameter. Ställ kallt i kylen medans du gör fyllningen.

Rör ihop osten och créme fraichen smidigt. Rör ner kaffet, lite i taget. Smält sedan chokladen och blanda ner den i oströran. Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda ner lite i taget i ostchokladröran tills det är blandat. Häll smeten i formen. Grädda längst ner i ugnen i 30 minuter. Även om det är lite löst när du tar ute den så stelnar den sedan. Låt svalna. Ställ sedan kallt i kylen. Tag fram den en stund innan du serverar för att den ska få lite rumstemperatur.

Servera gärna med färska hallon, eller så tar du frysta och låter de tina ordentligt. Det gjorde jag. Jag hade även lite lättvispade grädde till. Tar du färska hallon så garnera gärna på kakan. Tar du frysta, tinade så ha de i en skål brevid!
Smaklig efterrätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar