onsdag 14 mars 2012

Knäckebröd med linfrö och sesamfrö!

Att baka eget knäcke är inte så svårt som det verkar. Prova gärna detta som är enkelt om du inte gjort det innan. Tänk på att bästa sättet att förvara knäcke är i papper. Då håller de sig spröda och goda istället för att i en burk eller plastlåda bli muka och sega! Själv tänker jag också baka för att ge bort, perfekt istället för en blomma när man är bortbjuden!

20 st.

1/4 pkt jäst
2½ dl mjölk, minst 1,5 % procent
1 msk rapsolja
1 tsk flytande honung
2 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
3 smk linfrö
1 dl sesamfrön
1½ tsk salt

sesamfrön till utbakningen, räkna 1 tsk/bröd

Sätt ugnen på 225 grader och smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarm och ha i oljan och honunge. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Blanda alla mjölsorterna, fröna och saltet för sigi en skål. Häll i och arbeta in till en smidig deg. Om du tycker den är lite för klibbig så ha i lite mer vetemjöl. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Forma dessa till bollar som du sen kavlar ut i sesamfrön med hjälp av en nypa vetemjöl också. Kavla så tunt det går. Har du en kruskavel är det snyggt att avsluta med en sådan. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper på. Grädda i mitten av ugnen i 7-11 min. De ska börja bli gyllene när de är klara. Men pass på i slutet för det kan gå fort. Låt svalna på galler. Förvara dom inslagna i papper. (Själv tog jag vanligt brunpapp som jag har att slå in presenter med. Funkar finfint!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar