onsdag 14 mars 2012

Parmakyckling i cidersås!

En supergod kyckling som är vardagsenkel att laga men festfina att servera till gäster! Välj själv om du köper äkta parmaskinka eller någon annan lufttorka skinka. Själv tog jag en vanlig lufttorka skinka då snålheten bedrog mig!! Gillar du inte cider så ta torrt vitt vin istället! Men skippa inte båda helt då du tappar smak i såsen.

4 per.

4 kycklingfileér
4-8 skivor parmaskinak/lufttokad skinka
8-12 blad färsk basilika
2 små eller 1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl cider/torrt vitt vin
1 dl vatten
½ hönsbuljongtärning
1 dl créme fraiche
olivolja
salt
peppar

Krydda fileérna med lite salt och peppar runt om. Lägg sedan 2-3 blad av den färska basilika på filén och linda runt 1-2 skivor parma- eller lufttorkad skinka så att basilikan hålls på plats och filérna är inlindand i skinka. Skala och skär den gula löken i klyftor, skala och halvera vitlöksklyftorna. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och bryn kycklingfileérna några minuter på varje sida tills de fått färg. Stek samtidigt lökklyftorna och vitlöken i samma panna så att de också får färg och börjar bli lite mjuka.

När kycklingen fått färg häller du i vatten, cider/vin och smular ner buljongtärningen. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt småputtra i ca 15 min. Under den tiden kokar du ris eller pasta, vilket du själv tycker passar bäst eller är sugen på. Allra sist har du i creme fraichen och ger det hela ett snabbt uppkok. Du kan om du vill helt skippa creme fraichen om du hellre vill ha en skysås.
Servera med ris/pasta, kanske en god sallad eller kokt broccoli.
Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar