torsdag 6 september 2012

Kräftsoppa!

När jag och min man berättade för våra föräldrar att vi skulle gifta oss så bjöd vi på denna soppa! Vi beslöt då att den även skulle serveras som förrätt på bröllopet! Det är 13 år sedan och vi gör denna soppa minst 3 gånger varje år. Speciellt på hösten och vintern. Vi har då sparat skalen från sommarens och höstens kräftätning och lagt i frysen. Sen är det bara att plocka upp, tina och börja laga. För er som nu inte har några skal att hämta i frysen, börja med att inhandla 1 kg kräftor. Eller så sparar ni skalen från 1 kg när ni har kräftskiva!
Nu till receptet!

Räcker till 6 per som förrätt i en tre-rätters.
Eller till 2-3 per som enda rätt med ett gott vitlöksbröd!

Börja med att tina kräftorna. Börja sen att rensa kräftorna. Spara stjärtköttet och köttet i klorna i en skål. Det ska sedan användas vid serveringen. Spara allt skal och inkråm förutom magsäcken.

(Om du ska lägga skal i frysen så skölj av och rensa bort magsäcken på allt innan du lägger det i frysen. Det vinner du på när du sen tar upp och låter det tina. Sen följer du receptet som vanligt. Köp då kräftstjärtar i lag och häll av och servera till som det står i receptet.)

Skal från 1 kg kräftor
1 gul lök
1 morot, normal storlek
1 knippe persilja
2+2 msk smör
1½ msk vetemjöl
4 msk tomatpuré
½ flaska torrt vitt vin
2 fiskbuljongtärningar + 2 dl vatten
6 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
½-1 tsk salt
liiiite cayennepeppar

Skala och skär löken och moroten i små fina tärningar, hacka persiljan. Rör ihop 2 msk smör och vetemjölet i en kopp ( buerre manié heter detta) till en slät massa. Ställ till sidan så länge. Fräs alla grönsaker i 2 msk smör i en kastrull tills de fått fin färg. Värm vattnet och lös upp buljongtärningarna. Tillsätt tomatpurén och kräftskalen i grönsaksfräset. Rör runt. Häll i vinet och buljongvattnet. Blanda runt och låt koka i 15 min. Under tiden blandar du ihop grädden och crème fraichen.Tillsätt sedan gräddcrème fraichen samtidigt som du rör runt. Koka i 5-8 min. Sila sedan soppan mycket noga genom ett finmaskigt durkslag ner i en annan gryta. Kasta kräftskalsresterna! Koka upp soppan och tillsätt under vispning smörmjölblandningen, buerre manié, i soppan. Koka soppan ytterligare i 5 min. Smaka av under tiden med salt och cayennepeppar. Var försiktig så att soppan inte blir för het eller för salt! Ställ hellre fram cayennen  och saltet så var och en kan krydda vid bordet.

Nu är soppan klar! Hit kan du förbereda om du behöver det. Innan servering, koka upp soppan och fördela kräftstjärtarna och kloköttet i botten på sopptallrikarna. Häll soppan över och servera genast så att inte kräftköttet blir segt. Vitlöksbröd är väldigt gott till!! Det hittar du på bloggen under Bröd!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar