måndag 15 oktober 2012

Crème Brûlée

En klassisk efterrrätt som jag har börjat göra tack vare en present från min bror Niclas och hans sambo Carina!! Jag fick fya skålar och en liten köksbrännar i födelsedagspresent. Har aldrig gjort denna klassiker någon gång innan, bara ätit och njutit av andras skapelser. Men nu är jag helt såld på detta! Enkelt, sköter sig själv i ugnen, verkar krånglikt att göra vilket impar på gästen!! Smakar ljuvligt gott!! Så om du aldrig heller har gjort det, våga prova! Du kommer inte att ångra dig!

4 port i skålar som rymmer minst 1½ dl.

3 dl vispgrädde
1 dl mjölk, helst 3%
3/4 dl strösocker
4 äggulor
½ msk vaniljsocker
ca 2 msk råsocker eller farinsocker

Börja med att sätta ugnen på 150 grader och se till så att du har gallret längst ner. Blanda sen grädde, mjölk och strösocker i en kastrull. Koka upp och tag bort från värmen. Ha i äggulorna i en skål och vispa upp. Häll sedan gräddmjölken över äggen samtidigt som du vispar kraftigt. Tillsätt sedan vaniljsocker. Fördela smeten i 4 formar som rymmer ca 1½ dl vardera, typ små gratängportionsformar. Ställ dom sedan i en ugnsform som du sedan häller vatten i så att du har vatten upp till halva formens höjd. Ställ in i ugnen i ca 60 min. Smeten är lite lös i mitten men kommer stelna när den kallnar. Hit kan du förbereda dagen innan. Låt då stå kallt över natten/dagen. Vid servering så tar du med fördel fram den i rumstemperatur när ni äter huvudrätten. Precis innan servering är det dags att bränna av den. Fördela då ca 2 msk råsocker/farinsocker på de fyra formarna. Har du en liten brännar så bränner du av dom så att du får ett knäckigt täcke. Annars så sätter du ugnen på "grill" och gratinerar dom där någon minut tills det blivit en gyllengul färg,  med ugnsluckan öppen. Servera som de är eller med valfria goda färska bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar