måndag 15 oktober 2012

Kycklinggratäng med brödtäcke!


Denna gratäng kan varieras på många sätt. Gillar du inte squasch så byt ut mot tex minimajs eller paprika. Eller varför inte lite av varje? Jag skriver mängden i squasch, sen kan du själv byta ut så att mängden blir ungefär så mycker fast med annan grönsak. Vill du så kan du skippa momentet med brödet i ugnen för gratinering och servera den som en kycklinggryta med tex ris eller pasta som tillbehör. En bra vardagsvariant blir det då tycker jag. Prova dig fram till det som passar dig bäst!

4 port.

4 kycklingfileér
1-2 gula lökar
2 squasch, gärna en gul och en grön
1 msk + 1 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
½ dl tomatpuré
5 dl vatten
salt och svartpeppar
ca 150 gram av en baguette
1 msk olivolja
ca 100 gram riven ost, gärna lagrad

Sätt ugnen på 175 grader + grill. Skär kycklingen i små bitar, skala och hacka löken. Dela squaschen i halvmånar. Börja med att steka kycklingen i 1 msk olivolja. Ta upp och fräs sedan löken i 1 msk olja i några minuter och ha sedan i squaschen (eller majsen eller paprikan ...) Låt detta fräsa ihop i några minuter. Smula över buljongen och ha i tomatpurén. Fräs till någon minut. Häll på vatten och lägg i kycklingen. Blanda ihop allt väl och låt småkoka i 6-8 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll allt i en ugnsfast gratängform. Skiva baguetten i lagom tjocka skivor och fördela över kycklingröran. Ringla över olivoljan och strö på osten. Ställ in i ugnen mitten i ca 5 min tills du ser att osten har fått en gyllen färg. Servera med en god sallad på blandade grönsaker. Njut!

Vill du förbereda så gör det fram tills att kycklinggrytan är klar. Värm sedan den ordentligt på spisen innan du häller den i formen och fortsätter enl receptet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar