onsdag 14 november 2012

Julmustbröd!

Julen närmar sig med små steg, än så länge! Å vad kan passa bättre än att provbaka med julens kryddor och drycker! Jag såg ett recept i Allt om Mat Julspecial som landade i min brevlåda för någon vecka sedan! Men när jag skulle provbaka så hade jag inte exakt det som stod i receptet hemma. Så då fick det bli lite småjusteringar. Så som det blev på mitt sätt är det jag anger här nedan. Det viktiga är att det blev gott, å det kan jag lova att det blev! Saftigt och med en liiiten ton av jul! Har du inte brödkryddorna hemma så går det bra att skippa dom. Och har du hel anis och fänkål, ja då får du mala dom själv i en mortel! Mängden du tar beror på hur mycket smak av kryddorna du vill ha. Själv vill jag ha så där lite typiskt svensk, lagom!!

2 bröd i storlek som på bilden

50 gram jäst
5 dl julmust
2-3 tsk brödkryddor
(finns att köpa i butiken. Är en färdigmald blandning av anis och fänkål)
2 msk rapsolja
½ dl sirap. Ljus eller mörk, ta det du har hemma!
5 dl rågsikt
9-10 dl vetemjöl
1 msk vanligt salt till degen
Några nypor grovsalt till garnering
Lite mjöl
Ev linfrön


Smula jästen i bunken och värm julmusten så den bli nästan fingervarm. Häll över jästen och blanda ihop. Tillsätt brödkryddorna, sirapen och rågsikt. Ha sedan i vetemjöl tills degen är ganska stum. Den ska bara vara lite kletig. Låt sedan assistenten knåda degen i 5 min. Häll i saltet och knåda ytterligare ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i 45 min.
Sätt på ugnen på 200 grader. Ta upp degen på mjölat bord. Utan att knåda degen mer än du absolut måste så dela den i två delar och forma till två avlånga bröd. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 25 min under bakduk. Ta sedan en kniv och skär några snitt tvärs över bröden. Pensla med vatten och strö över lite flingsalt, lite vetemjöl och ev lite linfrön. Grädda ett snäpp upp i ca 30 min. De ska vara lite mörkare än gyllene i färgen och låta ihåliga när du knackar på dom, då är de klara. Låt svalna på galler innan du skär upp en skiva att njuta av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar