lördag 19 januari 2013

Flädercheesecake!

När det var dags för svärmor att fylla år så hade hon hittat ett recept i Allt om Mats stora kokbok. Denna kakan! Hon bad mig göra den och det var trots de olika momenten väldigt enkelt. Mesta tiden sköter den sig själv i kylen! Den ska stå sammanlagt ca 4 timmar i kylen så ha det med i beräkningen när du ska göra den.  Har sen även gjort den till mina kollegor på jobbet, men då dekorerade jag den med delade vindruvor . Då den är lite syrlig i smaken av citronen så dekorera gärna med frukt som är lite sötare i smaken för att balansera upp det. En kaka räcker till ca 12 personer.
(Du kan skippa att göra flädergelét om du inte är så förtjust i gelé på kakor, men det tillför och förstäker flädersmaken. Så då är det bättre att de som inte vill äta det pillar bort det!)

1 form med löstagbar botten

Botten:
2 dl corn flakes
1½ dl rågflingor (finns bland havregrynen i affären)
1 dl vetemjöl
1 dl mörkt muskovadosocker
75 gram smör

Sätt ugnen på 200 grader. Häll alla torra ingredienser i en matmixer. Mixa ihop ordentligt. Dela smöret i bitar och ha i. Mixa igen tills du har en "deg" som är lite som smulpajsdegaktig. Tryck ut i en form med löstagbar botten. Tryck gärna upp den någon millimeter på kanterna för att inte fyllningen ska kunna rinna ut undertill senare!! Grädda längst ner i 10 minuter. Ställ att svalna medans du gör fyllningen.

Fyllning:
4 gelatinblad
4 dl crème fraichee
250 gram Kesella naturell, 10%
250 gram Kesella vanilj
2 dl koncentrerad flädersaft
½ citron, skal och saft
1½ dl florsocker
1 vaniljstång.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål i 5 min, den tiden det tar att hälla resten i grytan! Blanda crème fraiche, båda kesellasorterna, flädersaften, citronskalet och citronsaften i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och ha i kastruellen. Blanda allt ordentligt. Låt blandningen koka upp, vispa försiktigt hela tiden. När det kokat upp tar du bort den från värmen. Ta upp gelatinbladen från vattnet och låt de smälta ner i blandningen. Ett i taget. Vispa runt så det blandar sig ordentligt. Låt svalna i 10-15 minuter. Vispa då och då. Häll blandningen i formen. Ställ genast in i kylskåpet. Låt stå där i 1-2 timmar. Sen gör du nästa grej!

Flädergelé:
2 gelatinblad
2 dl drickfärdig flädersaft

Lägg gelatinbalden i kallt vatten i 5 min. Värm sedan saften i en gryta, den ska inte koka bara bli ordentligt varm. Tag upp bladen från vattnet och smält ner i saften, ett i taget. Vispa runt så det blandas. Låt svalna i 10-15 minuter. Häll sedan ovanpå kakan i kylen. Ställ genast tillbaka i kylen i 2 timmar.

När det är dags att äta så skär loss kanterna försiktigt från formen innan du lossar på botten. Annars spricker  fyllningen och det blir inte snyggt!! Dekorera sedan med jordgubbar och myntablad eller citronmeliss. Servera till kaffet och njut!

1 kommentar:

  1. Hej!

    Jag jobbar för sajten Hittarecept.se och jag såg att du har goda recept på din blogg. Vi skulle vilja rekommendera att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggstoppen". http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

    Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

    Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta!

    Med vänliga hälsningar,

    Emilie
    Hittarecept.se/

    SvaraRadera