söndag 10 februari 2013

Hallonbullar med vit choklad!

Om dessa bullar skulle få poäng för utseende så hade dom hamnat på minuspoäng direkt! Men smakmässigt blir det full pott kan jag lova! Jag hittade receptet i tidningen Hembakat. Där var formen som ett hjärta!! Det lyckades jag inte alls få till!! Men men det är insidan som räknas som en vän sa till mig! Nästa gång jag gör dom ska jag forma dom som klassiska kanelbullar och lägga i en bullform. Upptäckte att hallonfyllningen rann ut lite å det är ju synd på nåt så gott!! Vill du så kan du sen pudra över lite florsocker när de har svalnat och det är dags att äta dom!! Å lyxa till det med att ringlad över lite smält vit choklad kanske? Det hade de gjort i tidningen, det såg smarrigt ut! Jag hoppade det denna gången, men nästa gång så ska jag!

30-35 st

50 gram jäst
5 dl ljummen mjölk
2 krm salt
1 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
1 msk vaniljsocker
150 gram smör, rumsvarmt
11-13 dl vetemjöl

Fyllning
50-100 gram smör, rumsvarmt
250 g hallon, frysta och tinade, eller färska
1 dl strösocker
ca 100 gram vit choklad, finriven

Pensling
1 ägg
(eller naturell yoghurt blandat med mjölk)

Smula ner jästen i en bunke och lös upp med den ljumma mjölken. Tillsätt salt, socker, kardemumma, vaniljsocker och smör. Blanda och tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget. Knåda degen ordentligt i några minuter. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Tag upp på och dela i två delar. Kavla ut varje del till en platta på ca 30 x 30 cm. Bred på smöret, precis som när du gör kanelbullar!. Mosa hallonen lite lätt och fördela ut på båda plattorna. Strö över socker och den finrivna chokladen. Sen kan du välja på två sätt när du ska göra bullarna!
1. Dela dom som du gör när du gör vanliga kanelbullar. Lägg i bullformar och ställ på plåt.
2. Rulla långsidorna mot varandra mot mitten så att de möts. Dela sen i ca 2 cm tjocka bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt! Här kan du då pilla till dom till ett hjärtan! Jag lyckades inte!!

Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Pensla med ett uppvispat ägg. Har du äggallergiker i familjen, som jag, så blandar du ihop naturell yoghurt och mjölk till samma konsistens som ägg och penslar med det!
Grädda mitt i ugnen i 7-9 minuter. Låt svalna på galler.
När de sen har svalnat helt och det är dags att fika så pudra över florsocker och ringla lite smält vit choklad över! Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar