lördag 2 mars 2013

Sallad med apelsin!

10 minuters bilväg från där jag bor finns det ett helt fantastiska ställe dit man tar ett gäng kompisar och lagar mat tillsammans som man sen njuter av! Det ligger i Gualöv och drivs av en fantastisk kvinna som heter Tina. Hon är hemkunskapslärare i botten och har lärt många ungdomar i skolan att laga mat. För många år sedan sadlade hon om och satsade på sin ide. Att låta människor komma hem till henne och laga mat tillsammans och sen njuta av ihop. Hon driver även Bed and Breakfast och fixar även med catering! Där finns många strängar på lyran! För ett tag sen var jag och min man där med ett gäng goda vänner! Som vanligt lagade vi mat med fantastiska råvaror vilket så klart ger ett underbart resultat. Här kommer receptet på den salladen som vi åt till vår Serranofyllda fläskfile!! Dressingen är väldigt användbar då den kan användas till vilken sallad som helts. Detta receptet är ett förslag på vad du kan ha i en sallad. Jag tycker du sen själv ska ändra efter din smak och efter säsongen vad det gäller frukt och grönt. Men behåll dressingen!

4-6 port beroende på vad du serverar till.

1 liter totalt av olika sorters sallad som tex roccola, maché, ekbladssallad,, isbergssallad mm. Välj dina egna favoriter men ta i alla fall 3 olika sorter
2-3 apelsiner, på sommaren kan du istället ta mango/jordgubbar/nektarin
3-5 hg melon
ev. ½ rödlök

Dressing
½ dl rapsolja
½ msk vitvinsvinäger
1½ msk koncentrerad apelsinjuice
2 msk vatten
1½ msk sweet-chilisås

Tillbehör
rostade solrosfrön/pumpafrön

flingsalt

Skölj av all sallad och riv de olika salladssorterna med händerna till lagom bitar.
Skala och finhacka rödlöken Skala och skär apelsinerna i lagom munsbitar. Om du vill göra det riktigt snygg så filear du apelsinen! Tar du magno/jordgubbar eller nektarin så skär du dessa i lagom bitar. Varva sen allt i en skål eller på ett stor snyggt fat som på bilden. Blanda sen ihop dressingen i en mugg eller skål. Hit kan du förbereda. Strax innan servering strör du över lite flingsalt och häller sen på dressingen. Avsluta med att strö över lite rostade solrosfrön/pumpafrön. Servera och njut! Denna sallad passar till allt som du vanligtvis har sallad till. Du kan variera dig i oändlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar