onsdag 3 april 2013

Cheesecake med Cappuccino

Så var det dags för mannen att fylla 40 år! En härlig ålder som så klart ska firas! Till tårta valde han denna gången inte en vanlig klassisk gräddtårta. Han, eller rättare sagt jag, hade hittat ett recept på denna cheesecake. En gräddig och len cheesecake  med chokladton och lagom mycket kaffesmak. När jag läste receptet tyckte jag att den verkade otroligt god och med lagom mycket kaffesmak. Å precis så blev det! Denna "tårta" är väl värd att provas på ett kalas, eller varför inte unna sig den en helt vanlig lördag bara för att det är gott? Ett litet tips dock, läs igenom hela receptet innan du sätter igång. Det är inte svårt eller krångligt men det är bra att ha koll!

Jag hittade receptet i boken "Läckert med kaffe" skriven av Susannah Blake. Jag köpte den på årets bokrea. I den finns det bara recept som på ett eller annat sätt innehåller kaffe. Alltifrån småkokor till goda efterrätter. Väl värd att leta upp och köpa. Jag gjorde bara en lite förändring när jag gjorde botten på denna kaka då jag inte hittade de kex hon menade. Jag skriver som jag gjorde!

1 form med löstagbara botten på max 24 cm i diameter
( Vi var 10 vuxna som åt denna "kakan" efter både tilltugg och middag! Den räckte lagom, blev en liten hörna kvar. Å då tog några av oss två gånger! Mäktig!!!)

150 gram chocklate chip coockies utan nötter
60 gram smält smör/margarin
500 gram mascarponeost
1 1/4 dl crème fraiche
3 msk pulverkaffe upplöst i 3 msk uppkokat vatten
1 ½ dl strösocker
4 ägg, lätt uppvispade för hand

Glasyr (det vita på bilden)
2 ½ dl crème fraiche
1½ msk strösocker

kakaopulver till garnering

En  smord springform på max 24 cm i diameter

Finfördela "kexen" i en matberedare och häll på det smälta smöret och blanda väl. Tryck ut smulorna i den smorda springformen. Ställ genast kallt i ca 30 min.

Värm ugnen till 175 grader.
Vispa mascarponeosten och crème fraichen till en slät smet. Rör ut kaffepulvret i vattnet och låt svalna någon minut. Rör sedan ner kaffet och strösocker i ostblandningen. Tillsätt de handuppvispade äggen och blanda väl.

Svep in formen ordenligt i två lager aluminiumfolie så att det är absolut tätt runt om och en bra bit upp på kanten. Häll i smeten i formen. Ställ formen i en långpanna och häll på vatten så att det når drygt halvvägs upp på kanten. (Jag gjorde så att jag hällde bara i lite vatten först innan jag ställde in den i ugnen och fyllde sen upp när jag ställt in den. För att inte riskera att det skvimper ut på golvet!)
Grädda kakan i ca 45 min på nedersta valsen. Den ska "sätta" sig men fortfarande vara mjuk.

När det återstår ca 5 min rör du ihop glasyren. Dvs 2½ dl crème fraiche och strösocker.
När de 45 min är slut så tag ut kakan. OBS! Låt den vara kvar i vattnet!! Du får ta ut alltihopa!!
Häll sedan på glasyren och jämna ut den försiktigt så den täcker hela kakan. Grädda sedan kakan igen i 10 min. Tag ut kakan och lyft upp den ur vattnet. Nu kan du ta bort aluminiumfolien. Låt den svalna och täck den sedan med plastfolie och ställ kallt i minst 4 timmar men helst över natten.

Vid servering så tar du bort kanten på formen och pudrar kakan med kakaopulver. Servera med en rykande kopp starkt kaffe. NJUT!!!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar