fredag 19 mars 2010

En riktigt "kladdig"chokladkladdekaka

Denna tycker jag är kladdekakornas höjdare. Lite mer lyxig än en vanlig kladdekaka. Kanske något att baka och njuta med en klick grädde i helgen?

1 form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten.

225 gram mörk blockchoklad
225 gram smör
4 ägg
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen

Smält chokladen och smöret på svag värme i en kastrull. Medans det svalnar vispar du ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda ner chokladsmöret i ägg- och sockerblandningen. Lättast är att blanda med en vanlig visp. Blanda sen ner mjölebakpulverblandningen. Rör runt lugnt och försiktigt till en slät smet. Smöra och bröa formen. Häll i smeten. Grädda kakan, nått snäpp under mitten, i 200 grader i 25 - 30 minuter. Den ska vara kladdig i mitten även när den är klar. Tag ut och låt svalna något. Servera med vispad grädde.

Om du vill lyxa till den lite till så tar du 2 dl välhackade valnötter istället för ströbröd när du bröar formen. Eller så grovhackar du dom och strör ovanpå eller i en skål brevid om det finns nötallergigker bland gästerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar