söndag 14 mars 2010

Pestogratinerade potatishalvor

Dessa halvor är försvinnande goda! Ta god tid på dig första gången du gör dom då det är många moment. Sen är de hur enkla som helst. De kan dessutom förberedas dagen innan och bara stå i kylen och vänta. Perfekt i kalassammanhang. Medans potatisen kokar, gör peston så att den är klar i god tid.
(Det blir mer pesto än du behöver, men koka lite pasta dagen efter och blanda med peston. Vipås så har du en enkel och mättande lunch! Denna peston är bra i alla sammanhang då du ska ha pesto för den är utan nötter. Bra i barnfamiljer eller om någon är allergisk) )

4 personer

PESTO UTAN NÖTTER!!!!
3 vitlökslyftor
1 kruka färsk basilika eller 20 gram fryst
50 gram solrosfrön
1 dl olivolja
100 gram färskriven parmesanost

Mixa basilikan och solrosfröna, antingen med en stavmixer eller i en annan mixer. Tillsätt oljan, blanda ner parmesanosten och pressa ner vitlöken. Mixa allt ordentligt till en massa. Smaka av med lite salt. Lägg i en skål och ställ till sidan

POTATISARNA
4-8 stora potatisar, antal beror på hunger!
ca 1 ½dl mjölk, gärna varm när du häller i den.
2 msk smör
1½ dl riven Västerbottenost (går med Prästost också)
½ dl av peston
salt och svartpeppar
färsk basilika till garnering

Borsta potatisarna ordentligt och koka mjuka. (Försök att inte sticka för mycket i dom för att känna om de är klara). När de är klara, dela dom på en gång en och en i halvor. Gröp ur varje halva, lämna dock ca ½ cm potatis på kanterna. Lägg allt potatiskött i en skål. Ställ skalen i en ungsform eller på en plåt. Mosa potatisköttet i skålen, tillsätt mjölken och smöret. Blanda/Vispa med elvisp till ett fast mos. Ha i osten, peston och ev lite salt och svartpeppar. Smaka av. Spritsa sedan moset i halvorna. Gratinera sen i ugnen i 250 grader i 5-8 minuter, tills de fått fin färg. Garnera med färsk basilika vid serveringen. Gott till allt grillat men även fisk!

Om du förbereder: Gör allt utom gratineringen. Ställ dem i kylen under plastfolie. Tag fram dem en stund innan så att de inte åker in i ugnen kylskåpskalla. Sänk värmen till 225 grader och ha inne dem i ca 8 minuter, håll koll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar