söndag 7 mars 2010

Solrosfröbullar


Det finns två ord om dessa: Nyttiga och mättande! Godast nybakade så klart. Man kan uppleva dom lite torra om de varit i frysen. Då det blir ca 25 st på en sats så är det ändå en lite risk att det blir några över!!

ca 25 st bullar

7 dl vatten
50 gram jäst
3 dl solrosfrökärnor
6 dl havregryn
2 tsk salt (du kan också prova med örtsalt)
ca 12-14 dl vetemjöl

Värm vattnet till fingervarmt, rör ut jästen i vattnet. Tillsätt solrosfröna och havregrynen. Rör om och låt stå i 5 minuter.
Blanda saltet i vetemjölet och ha i mjölet lite i taget. Ha i mjöl tills degen är smidig. (Ha hellre i för lite än för mycket då du kan ta i mer sen) Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen. Om du tycker den är för klibbig så arbeta in lite mer mjöl. Dela upp degen i ca 25 bullar. Forma dom och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa UTAN bakduk i 15 minuter. Pensla med ägg eller filmjölk (vill du prova nåt annorlunda så har du i örtsalt även här, ca 2 tsk till ett ägg) och strö på frön uppepå. Grädda i 250 grader i 12-15 minuter. Låt svalna något innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar