söndag 18 april 2010

Köttfärspaj med svamp

Urspungsreceptet till denna paj är från vår skånska kock Mat-Tina. Men då den innehöll ägg så gjorde jag om det för att passa vår familj som har en äggallergiker. Själva pajskalet använder jag även till andra matpajer då jag tycker det är himla gott. Pajen går att förbereda men jag tycker inte den blir så bra att frysa. Godast till är en riktigt god sallad med olika sorters salladsblad och grönsaker.
En ugnsform, räcker till 4-6 personer

Pajdeg.
50 gram rusvarmt margarin/smör
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver

Blanda mjöl och bakpulver, finfördela margarinet i mjölblandningen och ha sen i mjölken. Blanda till en smidig deg. Tryck sedan ut den i en normalstor ugnsform, även upp ordentligt på kanterna. Ställ i kylen medans du gör fyllning. (Du ska alltså inte förgrädda pajdegen!)

Fyllningen
2 små burkar kantareller eller champinjoner
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
500 gram köttfärs
salt, svartpeppar
smör att steka i

Häll av spadet från svampen och grovahacka den om du tycker det behövs. Finhacka löken. Fräs löken och svampen i lite smör, pressa ner vitlöken, fräs en minut och ha sedan i köttfärsen. Fräs tills köttfärsen är genomstekt. Krydda med salt och peppar, smaka av.

Häll sedan fyllnigen i det ogräddade pajskalet. Ha på täcket!

Täcke
5 dl créme fraiche
3-4 tsk fransk senap
4 dl riven ost (herrgård eller prästost)

Blanda CF med den franska senapen i en skål. Bred ut det över fyllningen. Strö på den rivna osten.
Ställ pajen i ugnen, på nedersta falsen, i 200 grader i 20-30 minuter.

För att förbereda:
Gör fyllningen, blanda CF och senap, riv osten. Gör sedan pajdegen när du ska göra pajen klar. Bakpulver har den tendens att börja "jäsa" om man blandar den med vätska och sedan låter den stå för länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar