tisdag 19 oktober 2010

Äppelbullar


Dessa bullar är så smaskens så! Så det är bara att börja baka.

ca 30 st

50 gram jäst

7 dl vatten, fingervarmt

1 msk salt

1 msk sirap

1 stort eller 2 små äppel

3 dl grovt rågmjöl

ca 12 dl vetemjöl

2 stora äppel i mycket tunna skivor, med skalet kvar.

Filmjölk att pensla med (går bra med ägg också)

Börja med att skala det stora, eller de två små, äpplena. Grovriv dem sedan på rivjärnet. Smula ner jästen i bunken, rör ut med det fingervarma vattnet. Ha i salt, sirap och äppelrivet. Blanda väl och häll i det grova rågmjölet. Ha sedan i vetemjöl tills degen börjar släppa kanten och är lagom klibbig. Kör gärna några minuter så att du frigör mycket gluten! Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.


Ha upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 3 delar och varje del i 10. Forma bullar och lägg på bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa igen i 30 min. Ta sedan de två stora äpplena. Kärna ur dem utan att dela dom, ni vet med en såndär manick som man kör rakt igenom äpplet! Skiva sedan tunna skivor, du behöver lika många som antalet bullar!. Pensla med filmjölk och lägg en skiva äppel på varje bulle. Grädda i 225 grader i 15-20 min. Låt svalna lite på galler och ät dom med smör och ost! Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar