torsdag 7 oktober 2010

Pumpapaj

Här kommer receptet där du ska anvädna pumpamoset! Första gången jag åt pumpapaj var i USA när vi firade Thanksgiving. Smakar lite åt mjuk pepparkaka men ändå inte. Vad tycker du? Värt att prova hoppas jag. Har du inte gjort pumpamos ännu så börja med det.

1 paj i en form på ca 23 cm i diameter med kanter


Pajdeg:

3 dl vetemjöl (155 gram)

100 gram kallt smör, tärnat

2 tsk strösocker

4 msk kallt vatten


Häll mjölet i en skål. Arbeta in smöret med fingertopparna till det blir en smulig massa. Rör ner sockret och tillsätt nästan allt vatten. Blanda till en fast deg, ha i lite till vatten om det behövs. Forma degen till en boll och plasta in. Lägg i kylskåpet i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, försök inte att kavla direkt på arbetsbänken då den fastnar så du inte får loss den. När den är stor nog att täcka pajformen så vänd ner den och tryck ut den och se till så du får upp deg även på kanterna. Lägg sedan ett bakplåtspapper ovanpå och häll ett tunt lager okokt ris på pappret. Grädda ett snäpp upp från sista valsen i 10 minuter, tag sen bort pappret med riset och grädda i 5 minuter till. Tag ut och låt svalna. Under tiden gör du fyllningen!


Fyllning:

2 ägg

2 ½ dl farinsocker (185 gram)

ca 500 gram pumpamos

3/4 dl grädde, ovispad

1 tsk kanel

½ tsk malen muskotnöt

½ tsk malen ingefära


Vispa ägg och farinsocker poröst. Tillsätt pumpamoset, grädden och kryddorna och blanda väl.

Häll smeten i det avsvalnade pajskalet. Ställ på samma läge som innan i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter.. Kolla med en provsticka. Om fyllningen är för lös så låt den stå i 5 minuter till. (Den stelnar även lite till när den svalnar) Låt svalna och servera med nyvispad grädde. NJUT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar