tisdag 5 oktober 2010

Pumpamos och rostade pumpakärnor

Pumpa känns som en underskattad grönsak. Själv lärde jag mig att uppskatta den både i mat och som dekoration när jag bodde i USA under ett år. När vi skar i den till Halloween tog vi tillvara kärnorna och köttet. För att kunna göra paj måste vi ha mos, så vi börjar med det!

Börja med att inhandla en vanlig orange pumpa i lagom storlek. Ju större du köper desto mer att ta hand om! Dela den på mitten och gröp ur kärnorna. Rensa dom från trådar och annat så de blir rena. Lägg att lufttorka.


PUMPAMOS
Skär sedan halvorna i mindra hanterbara bitar. Skär loss köttet från det hårda skalet och skär i grova bitar som är ungefär lika stora. Lägg bitarna i en stor gryta och fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka upp och låt sjuda sakta tills bitarna är mjuka. Känn med en provsticka under tiden. När de är mjuka, häll av vattnet och lägg pumpan i en skål och mosa med en stavmixer medans de är varma. Låt moset svalna något och mät sedan upp ca 500 gram i en vanlig fryspåse. Frys in! Klart! Recept på pumpapaj kommer!


ROSTADE PUMPAKÄRNOR
Som skrivet innan, rensa kärnorna från alla trådar och tvätta av dom. De är lite lätt hala! Låt dom lufttorka något på lite hushållspapper. Lägg dom sedan på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över LITE olivolja och stör på LITE flingsalt. Blana runt. Rosta dom i mitten av ugnen på 225-250 grader i 5-10 minuter beroende på hur mycket det är och hur tätt du lagt dom. Håll koll! Det går ganska fort! De är klara när de fått en fin gyllene färg. Rör ett par gånger under tiden. Låt svalna något, smaka av om du behöver mer salt. Häll upp i en skål! Njut!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar