fredag 28 december 2012

Ädel pepparkaksost

När julen närmar sig så sjunker jag ofta ner i soffan med allehanda böcker, tidningar och reklamblad och kollar in recept. Detta recept hittade jag i Ica Maxi:s reklamtidning. Numera inte ovanligt att kombinera pepparkaka och ädelost. Men just denna kombinationen blir väldigt mild och god vilket gör att man kan äta mera!! Du behöver verkligen inte göra hela köret med att smula pepparkakorna osv. Utan gör som jag också gjort. Blanda bara osten, lägg i en skål och ställ fram pepparkaksburken. Eller så tar du osten till kexen! Gott oavsett!

Det du ser på bilden är en halv bit av en form på 1 ½  liter. Satsen är till en hel form! Om du ska ha den i en skål så gör bara halva satsen på osten och crème fraichen och skippa smulet!

Till en form

75 gram smör, smält
25 pepparkakor, normalstora hjärtan tog jag
280 gram gräddädelost
2 dl crème fraiche

Klä en 1½ liters avlång form med plastfolie. Smula pepparkakorna och blanda med det smälta smöret. Tag hälften av smulet och platta ut i formen. Blanda ihop osten och crème fraichen med en stavmixer så att det blandas ordentligt. Bred ut ovanpå smulet i formen. Fördela resten av smulorna ovanpå. Lägg gärna runt resten av plastfolien så du täcker osten. Ställ kallt. Tag upp från formen och lägg på ett fat. Du kan antingen dela den i kuber eller så tar var och en med en kniv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar