måndag 8 juli 2013

Fröknäckebröd med rågmjöl!

 
Att baka eget knäckebröd har blivit poppis. Detta hittade jag efter en hel del surfande på nätet. Kommer inte alls ihåg var jag hittade det, ni vet hur det är. En länk vidare till en annan länk vidare.... ja ni fattar. Det har blivit vårt favorit här hemma. Det är gott bara som det är utan något på, men funkar även utmärkt till ostbrickan eller soppan. Du bestämmer själv hur salta dina ska vara då du tar flingsalt ovanpå. Prova dig fram. Förvara bitarna i en plåtburk för bästa hållbarhet. Själv gör jag bara en sats åt gången och hellre oftare så hinner det inte bli dåligt. Det tar ju bara en timme!!

Till en plåt

1 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
1 dl solroskärnor
½ dl sesamfrön
½ dl linfrön
½ dl pumpafrön
2 dl kokande vatten
½ dl rapsolja
Flingsalt

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Häll alla torra ingredienser, inte saltet dock, i en skål och blanda ordentligt. Koka upp vattnet och ha i det samtidigt  som oljan. Blanda ordentligt, det blir ganska kladdigt men stabbigt. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg dit smeten. Platta sen ut smeten jämnt över hela plåten. Jag brukar ta hjälp av ett bakplåtspapper. Dels för att smeten är väldigt varm och dels för att det har en tendens att fastna mycket på händerna annars. Se till så att du får det så jämntjockt som möjligt. Smula sedan över flingsalt och tryck ner det lite lätt i smeten, det gör att det inte faller av när du äter det! Grädda i ca 1 timme.

Ta ut det och lägg genast över det på ett underlag som du kan skära på. Dela med en kniv i långa breda stavar som du sen bryter i lagom bitar. Låt svalna helt innan du lägger över i en plåtburk. Njut som det är eller med lite smör och en bit ost eller skinka. Eller med en god brie eller grönmögelost eller....
Vill du lyxa till det riktigt så servera du även med min jordgubbsmarmelad med vanilj och lime som är jättegod till ostar. Du hittar receptet här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar