tisdag 23 februari 2010

Grekiska bullar i lerkrukor!!!Dessa bullar kräver att du först inhandlar 12 st oglaserade lerkrukor med måttet 6 cm i diamter där uppe. Det hittar du bland blommorna i din butik. Diska dom sen ordentligt, luftorka dom och följ sedan receptet. Själv tycker jag dessa är roliga att servera till en buffé eller en soppa. Om inte annat så brukar dom bli populära hos barn, de ser ut som svampar!! Godast till är smör och en god ost eller två, men även fikonmarmelad är supergott!

12 st

25 gram jäst
1 dl vatten
1 tsk salt
2 msk raps- eller sorosolja
1,5 dl naturell yoghurt
5-6 dl ljust lantbrödsmjöl


Börja med att lägga krukorna i kallt vatten. Smula sen jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt och rör ut jästen med det. Ha i salt, olja och youghurt. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Den har tillräckligt med mjöl när den släpper kanterna. Låt jäsa i 30 minuter.
När degen jäst klart börjar du med att plocka upp krukorna ur vattnet och torkar dom ordentligt. Smörj sen in dom ordentligt med olja och ställ dom på en plåt som du har lagt bakplåtspapper på. Ta sen upp degen och knåda den lätt. Dela den i 12 lika stora bitar. Rulla dessa till bullar och släpp ner dem i krukorna. Låt jäsa under bakduk i 20 minuter. Grädda dom sedan strax under mitten i 225 grader i 20 minuter. Flytta över krukorna på ett galler och låt dem svalna något innan du serverar dom.
Låt dom gärna vara kvar i krukorna vid serveringen. Tänk dock på att innan du ställer fram dom så "putta" gärna till dom i håler på undersidan av krukan så går det lättare att få upp dom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar