tisdag 9 februari 2010

Solrosbröd


Dessa bröd bakade kocken Jimmie på en restaurangbåt jag jobbade på i Åhus för ca 10 år sedan. Våra gäster fick detta som lite förrätt tillsammans med marinerade vitlöksklyftor och oliver. Fast själv äter vi det till frukost med smör och ost!!!

3 bröd

50 gram jäst
5,5 dl vatten, ca 37 grader varmt
2 tsk salt
2 msk olivolja
1 dl solrosfrön
ca 1 kg mjöl

Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Ha i salt, olivolja och solrosfrön. Ha sedan i mjölet, lite i taget. Degen ska släppa kanterna och vara lite klibbig. Låt gärna degen gå i några minuter för att riktigt frigöra glutentrådarna, då blir de höga och fina sen när de jäser.
Låt degen jäsa i 40 minuter.
Ta upp degen och baka ut till tre lika stora bröd. Lägg på en bakplåtsklädd plåt.
Låt dem jäsa i 40 minuter till.
Om du vill kan du pensla dem med filmjölk och strö på solrosfrön innan du ställer in i ugnen men det går lika bra utan.
Grädda dem ett steg upp från nedersta valsen i ugnen, 200 grader i ca 35-40 minuter. Du får ha koll på dem. Ett trick att kolla om de är klara är att knacka på dem. Låter det ihåligt och de är gyllene i färgen är de klara.
Ta ut och låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar